KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Antonov: Oroszország ukrajnai sikere meggyengítené az USA-t

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország sikere az ukrajnai konfliktusban megyengítené az Egyesült Államokat – állítja Moszkva washingtoni nagykövete. Anatolij Antonov kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság a konfliktus korai szakaszában megakadályozta a békés rendezést.

A RIA Novosztyi hírügynökségnek adott, szombaton megjelent interjúban Antonov azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „rendkívül negatív” szerepet játszik Ukrajnában. Washingtont a „terrorizmus támogatójának” „gyilkosságokra és háborúra felbujtó országnak” nevezte.

A nagykövet szerint Washington „lerombolja [saját] korábbi tekintélyének maradványait”.

„Minél előrébb halad a frontvonal, annál inkább gyengül Amerika, és annál inkább összeomlik az USA szabályain alapuló világrend”

– tette hozzá az orosz diplomata.

A „szabályokon alapuló világrend” kifejezést Joe Biden amerikai elnök kormánya széles körben használta annak a berendezkedésnek a leírására, amelyben a vezető nyugati hatalmak évtizedek óta jelentős befolyással rendelkeznek a világ többi részével szemben. A kritikusok, köztük Oroszország szerint, a rendszer ellentétes a nemzetközi joggal, amivel a Nyugat visszaél.

Antonov elutasította azokat a nyugati állításokat is, amelyek szerint Moszkva nem hajlandó párbeszédet folytatni Ukrajnáról. Úgy érvelt, hogy

„mindent meg lehetett volna oldani békésen. Ez azonban nem tetszett a NATO-országok vezetésének, mindenekelőtt az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak”.

Moszkva és Kijev 2022 márciusának végén a törökországi Isztambulban folytatott tárgyalásokat, amelyek végül meghiúsultak. Több médiaorgánum is azt állította, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök beszélte rá az ukrán vezetést a békekötéstő való elállásra és a harcok folytatására. Az egyik ukrán tárgyaló, David Arakhamia tavaly novemberben megerősítette a híreket, de maga Johnson határozottan tagadta, hogy kisiklatta volna a békefolyamatot.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij alkalmatlansága teljesen lerontotta Kijev tárgyalási esélyeit

A hét elején Antonov arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktusban való további nyugati részvétel a „legváratlanabb következményekhez” vezethet. A tisztviselő azt is állította, hogy William Burns CIA-igazgató de facto elismerte az Egyesült Államok „közvetlen részvételét” a konfliktusban.

A Szenátus hírszerzési bizottsága előtt hétfőn felszólalva Burns azzal érvelt, hogy az Ukrajnának nyújtott további finanszírozás lehetővé tenné az ország számára, hogy „mélyen benyúló csapásokat hajtson végre a Krímben”, tovább támadja az orosz fekete-tengeri flottát, és végül „visszaszerezze a támadó kezdeményezést”.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Oroszország amerikai nagykövete, Anatolij Antonov © AFP / Justin Sullivan

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük