KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai teherhajóra csaptak le a hutik

A jemeni huti lázadók vállalták a felelősséget a Genco Picardy amerikai tulajdonú teherhajó elleni támadásért – jelentette be szerdán a militáns csoport szóvivője.

Az Egyesült Királyság Kereskedelmi Szervezetéhez (UKMTO) a jemeni Áden kikötőjétől mintegy 60 tengeri mérföldre délkeletre érkezett bejelentés a kereskedelmi hajó elleni támadásról.

„A hajóparancsnok jelentése szerint a hajót a baloldalon érte találat” – közölte az UKMTO szerdán késő este. A hajót valószínűleg dróntámadás érte. A jelentés szerint a keletkezett tüzet eloltották, a hajó és a legénység biztonságban van, és a legközelebbi kikötőbe tart.

Yahya Saree dandártábornok, a hutik szóvivője egy televíziós beszédben vállalta a felelősséget a támadásért.

„A jemeni fegyveres erők haditengerészeti erői célzott műveletet hajtottak végre az amerikai hajó ellen… az Ádeni-öbölben… eltalálták a célpontot” – mondta Saree. Megismételte, hogy a jemeni fegyveres erők ” az Arab- és a Vörös-tengeren minden fenyegetés forrását célba veszik Jemen védelmének érdekében, amihez törvényes joguk van, és továbbra is támogatják az elnyomott palesztin népet”.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága az X-en (korábban Twitter) közölte, hogy a hajó valóban amerikai tulajdonban van és az Egyesült Államok üzemelteti, azonban a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózik. „Nem történt személyi sérülés, és minimális anyagi kár keletkezett” – közölte a CENTCOM, hozzátéve, hogy a hajó „üzemképes és tovább folytatja az útját”.

A hutik az izraeli-Hamász háború októberi kezdete óta több tucat drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren. A militáns csoport kijelentette, hogy addig folytatja a támadásait, amíg a háború véget nem ér, és fel nem oldják a Gázai övezet blokádját.

A megnövekedett támadásveszély miatt a nagy hajózási cégek kénytelenek elkerülni a Szuezi-csatornát, ami az Ázsiából Európába vezető leggyorsabb teherszállítási útvonal, ami a világ kereskedelmi hajózásának 15%-át bonyolítja le.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt kép: illusztráció / Getty Images / NurPhoto 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük