KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Tisztogatás: Újabb PiS-politikust tartóztattak le Varsóban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Donald Tusk decemberben hivatalba lépett lengyel miniszterelnök politikai tisztogatásai még korántsem értek véget. A volt belügyminiszter, valamint helyettese után a Jog és Igazságosság párt politikusát vett célba Varsó, legutóbb Piotr Wawrzyk volt külügyminiszter-helyettest tartóztatták le.

Sorra tartóztatják a volt jobboldali lengyel kormány tagjait: szerdán a Jog és Igazságosság (PiS) párt tagját, Piotr Wawrzyk volt külügyminiszter-helyettest vették őrizetbe – számolt be a Financial Times brit gazdasági napilap. A politikusnál még házkutatást is tartottak. Az őrizetbe vételre mindössze pár nappal azután került sor, hogy lehetséges vízumkiadási szabálytalanságokra hivatkozva Varsó elrendelte a konzuli szolgálatok átvilágítását. A volt külügyminiszter-helyettes ártatlannak vallotta magát, az ügyészség lehetőséget adott arra, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezzen. Amennyiben bűnösnek találják, akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A konzuli ügyekért felelős Wawrzykot tavaly augusztusban menesztette a Matuesz Morawiecki vezette kormány, ám a baloldali kormány ismét elővette az ügyet.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök egyébként nem tagadja, valóban politikai tisztogatásról van szó. Korábban úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy Lengyelország ismét liberális és EU-párti legyen, magas rangú PiS-képviselőket kell bíróság elé állítani, noha mindez Andrzej Duda lengyel elnöknek sincs ínyére. Az államfő a napokban a politikai foglyok, Marisz Kaminski és Maciej Wasik PiS-képviselők szabadon bocsátását is sürgette, tekintettel arra, hogy korábban elnöki kegyelemben részesültek.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Piotr Wawrzyk volt lengyel külügyminiszter-helyettes (Fotó: Facebook/Piotr Wawrzyk)

Ez is érdekelheti:  Paranoia: Zelenszkij szerint a legfelsőbb szinteken is orosz kémek vannak

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük