KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai támadó tengeralattjáró érkezett Kubába

Egy amerikai támadó tengeralattjáró kikötött a kubai Guantanamo-öbölben lévő amerikai támaszponton, egy nappal azután, hogy egy négyhajós orosz különítmény hosszú távú expedícióra érkezett Havannába.

A USS Helena Los Angeles-osztályú tengeralattjáró csütörtökön érkezett „rutinszerű kikötői látogatásra” – közölte közleményében az amerikai déli parancsnokság.

„A hajó tartózkodási helye és áthaladása előre meg volt tervezve” – állította a SOUTHCOM, megjegyezve, hogy a Helena „globális tengerbiztonsági és nemzetvédelmi feladatát végzi”.

Az AP a tengeralattjáró érkezését Washington „erődemonstrációjának” minősítette, válaszul az orosz hadihajók az amerikai partokhoz ilyen közeli jelenlétére.

Az orosz haditengerészet Északi Flottájának négyhajós különítménye szerdán hajózott be Havannába. A csoport élén az Admiral Gorskov rakétafregatt állt, valamint a Kazany nevű, Jaszen-osztályú, atom-tengeralattjáró.

Két támogató hajó, a Pasiny olajszállító tartályhajó és a Nyikolaj Csiker mentőhajó kísérte el a csoportot a Karib-tengerre, amit Moszkva a múlt hónapban „hosszú távú expedíciónak” nevezett, amelynek célja, hogy “biztosítsa a haditengerészeti jelenlétet a műveleti szempontból fontos területeken”.

Az orosz védelmi minisztérium nem tett további megjegyzéseket a flottilla küldetésével kapcsolatban, ami heves találgatásokat váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a jelenlét üzenet lehet Washington és szövetségesei ukrajnai fellépéseivel kapcsolatban.

„Nyilvánvalóan ezzel jelzik nemtetszésüket azzal kapcsolatban, amit mi teszünk Ukrajna érdekében”

– mondta a hét elején John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak „nincs jele és nem is számít arra, hogy nukleáris fegyverek lennének itt játékban”.

A kubai kormány azóta kijelentette, hogy az orosz hajók nincsenek felszerelve nukleáris rakétákkal, és hogy küldetésük teljes mértékben összhangban volt a nemzetközi joggal.

A Gorskov és a Kazany nagy hatótávolságú tengeri csapásokat gyakoroltak, mialatt Kubába tartottak, miközben az amerikai haditengerészet több hajója távolról követte őket.

„Természetesen komolyan vesszük, de ezek a gyakorlatok nem jelentenek fenyegetést az Egyesült Államokra nézve”

– mondta szerdán újságíróknak Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: sajnálatra méltó az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szervezkedése

A Kazany 2021-ben állt hadrendbe, míg a Gorskov 2018-ban állt szolgálatba. Az amerikai Helena viszont még 1987-ből származik.

Szerdán, közvetlenül a Helena Kubába való átirányítása előtt az amerikai haditengerészet bejelentette, hogy a legénység egyik tagja a múlt hónapban meghalt. A régi tengeralattjárón szolgáló Timothy Sanders holttestét május 24-én fedezték fel a hajó fedélzetén, miközben az a Norfolk haditengerészeti állomáson horgonyzott. Az ügyben a haditengerészeti bűnügyi nyomozószolgálat (NCIS) nyomoz.

Orosz HírekKiemelt kép: illusztráció / amerikai tengeralattjáró

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük