KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz hiperszonikus fegyverek a kubai partokon

Cirkon típusú hiperszonikus rakétákat szállító orosz hadihajók horgonyoztak le a havannai kikötőben, hogy alátámasszák Putyin orosz elnök egy héttel ezelőtt elhangzott szentpétervári bejelentését, miszerint Oroszország harmadik országokból mérne csapást azokra a NATO államokra, amelyek Ukrajnából támadnának Oroszországra – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

Az orosz flotta különítmény négy egységből áll: a Gorskov admirális lopakodó fregattból, a Kazan nukleáris tengeralattjáróból és a Pasin akadémikus és a Nyikolaj Csiker segédhajóból. Néhány órával Havannába érkezése előtt a hajócsoport precíziós rakétafegyverekkel folytatott szimulációs hadgyakorlatot Florida közelében, nemzetközi vizeken.

Az Admiral Gorskov orosz fregatt megérkezik Havanna kikötőjébe 2024. június 12-én. A következő hat napban Oroszország és Kuba közös hadgyakorlatot tart majd a Karibi-térségben (Fotó: MTI/AP/Arial Ley)

Alekszander Mojszejev, az orosz haditengerészet parancsnoka közölte: a hajók a két ország közötti nemzetközi együttműködés keretében érkeznek Kubába.

Egyidejűleg Moszkvában tárgyalt Rodriguez Parrilla kubai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Putyin elnök június 5-én közölte a világ nagy hírügynökségeinek Szentpéterváron összegyűlt képviselőivel, hogy ha Ukrajnából nyugati fegyverekkel támadnának Oroszországra, előfordulhatna, hogy Oroszország hasonló fegyvereket szállítana harmadik országokba, hogy onnan csapást mérjen az Ukrajnának fegyvert szállító országok érzékeny területeire.

Ha viszont Amerika abbahagyja a fegyverszállítást Ukrajnának, a háború két-három hónapon belül befejeződhet – fűzte hozzá.

A politikai figyelmeztetést követő katonai lépést egyesek az 1962. évi kubai rakétaválsághoz hasonlítják, a hidegháború történetének egyik legforróbb epizódjához, mely Nyikita Hruscsov és John Kennedy kiegyezésével oldódott meg. Kérdés, vajon Joe Biden hajlandó lesz-e hasonló kompromisszumra Vlagyimir Putyinnal. Hiszen az amerikai elnök néhány nappal ezelőtt engedélyezte az Ukrajnának szállított amerikai rakéták bevetését Oroszország ellen.

Ez is érdekelheti:  Covidos lett Joe Biden, lemondta a szerdai választási beszédét

A NATO háborús készülődésére válaszul Oroszország és Fehéroroszország megkezdte taktikai atomfegyverekkel folytatott hadgyakorlatának második szakaszát.

Orosz részről azt remélhetik a két erődemonstrációtól, hogy a NATO és vezető hatalma jobb belátásra tér, és nem feszíti tovább a húrt, konkrétan is érzékelvén, milyen ellencsapásban, vagy esetleg megelőző csapásban lehet része, ha Oroszországot meg akarná támadni – vélik megfigyelők.

 

Havanna, 2024. június 12. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép illusztráció: a „Tsirkon” („Cirkon”) hiperszonikus cirkálórakéta fellövése egy hadgyakorlat során az Admiral Gorshkov fregattról a Barents-tengeren. / Fotó: © Szputnyik / Orosz Védelmi Minisztérium 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük