A Nyugat ultimátumot intézett Szerbiához

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Több nyugati ország “ultimátumot” intézett Aleksandar Vučić szerb elnökhöz, és azt követelte, hogy a szakadár Koszovó északi részén élő szerbek vessenek véget a helyi hatóságokkal fennállói viszálynak – jelentette vasárnap a Pink.rs hírportál.

Az iroda azt állítja, hogy az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és Olaszországot tömörítő Quint csoport nagykövetei a régióban lévő barikádok 24 órán belüli eltávolítását kérik. Ha ennek Belgrád nem tesz eleget, akkor a  nyugati hatalmak állítólag engedélyezik, hogy Albin Kurti, Koszovó albán miniszterelnöke rátámadjon a demonstráló helyi szerbekre. Korábban Kurti arra figyelmeztetett, hogy „a barikádok eltávolítása közben nem zárható ki, hogy ne legyenek áldozatok”.

A feszültség Belgrád és Pristina között a hónap elején lángolt fel, amikor a tartomány északi részének többségét kitevő szerbek barikádokat emeltek, hogy tiltakozzanak egy volt rendőr letartóztatása ellen, akit azzal vádolnak, hogy megtámadott egy koszovói rendfenntartó járőrt.

Ezt követően Vucic engedélyt kért a NATO KFOR békefenntartóitól akár 1000 szerb katonának és rendőrtisztnek Koszovóba való telepítésére, ahogy erre az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata értelmében jogosult.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: A koszovói szerbek szerb zászlókat lengetnek a tüntetésen a túlnyomó részében szerbek lakta Mitrovicaban 2022. november 6-án. © Armend NIMANI / AFP 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

A szerb elnök a Koszovóban elfogott szerbek szabadon bocsátását követeli

Koszovó hatóságai erőszakot akarnak alkalmazni a szerbek ellen

Amerikai beavatkozással magyarázta a koszovói válság okát a politológus

Feliratkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük