KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Teljes harci készültségbe helyezte fegyveres erőit Szerbia

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Teljes harci készültségbe helyezte fegyveres erőit a Koszovóval határos területeken Szerbia, nem törődve a feszültség csökkentésére vonatkozó NATO-felhívással.

„Nehéz helyzetben vagyunk. Mindent megteszünk, hogy megőrizzük a békét és stabilitást, de a népünket is megvédjük Koszovó északi részén. Miután a koszovói albánok felfegyverkeztek, minden szükséges intézkedést meghozok, hogy megvédjem nemzetünket és országunkat” – közölte Aleksandar Vučić szerb elnök, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is.

Belgrád azután küldött katonai járműveket és erősítést a dél-szerbiai régióba, hogy vasárnap este már lövöldözés is volt az észak-koszovói Zubin Potokban. Sérültek nincsenek, de a városban az utóbbi időben különösen feszült a helyzet, a helyi szerbek két hete úttorlaszokat emeltek.

A Večernje Novosti szerb napilap úgy tudja, hogy a szerb katonák a barikádok lebontására készülnek, nehogy Pristina maga kezdje meg a rendteremtést, mert az szerb áldozatokkal járhat. Az újság értesülése szerint a mintegy 1500 katona parancsot kapott, hogy álljon készen egy esetleges áttelepülésre.

Szerbia és Koszovó között azóta éleződött ki megint a feszültség, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott több egykori koszovói szerb rendőrt. A helyi szerbek erre tiltakozásba kezdtek.

(euronews)

Kiemelt kép: Szerb tarackok a koszovói közigazgatási határ közelében, 2022. december 26. © Szerb Védelmi Minisztérium Sajtószolgálat / AP 

Ez is érdekelheti:  Izrael 30 ezer palesztint ölt meg az október 7-i terrortámadásra válaszul

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük