KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Koszovó hatóságai erőszakot akarnak alkalmazni a szerbek ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vučić összehívta a szerb Biztonsági Tanácsot, mert Pristina azzal fenyegetőzött, hogy erőszakot alkalmaz az észak-koszovói szerbek ellen

Aleksandar Vučić szerb elnök Albin Kurti legutóbbi fenyegetései miatt, miszerint este minden rendelkezésre álló eszközzel megtámadja a szerbeket a barikádokon, Aleksandar Vucic elnök 19 órára  összehívta a Biztonsági Tanács ülésé.

Albina Kurti Koszovó miniszterelnöke a mai napon kérte a követeléssel a NATO KFOR kontingt, hogy szüntessék meg az szerbek által épített barikádokat. Kürti kijelentette, hogy estig vár választ a szövetség parancsnokságától, azonban, ha elutasítják a kérését a koszovói biztonsági erők készek maguk is végrehajtani a műveletet.

A magát önálló államnak kikiáltó Koszovó és Szerbia között akkor éleződött ki a helyzet, amikor szombaton a koszovói szerbek barikádokat emeltek az autópályákon a tartomány északi részén, mert a koszovói albán hatóságok őrizetbe vették az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság belügyminisztériumának egykori rendőrtisztjét, Dejan Panticot.

Pantićot, aki kollégáival – a régió északi belügyminisztériumának szerb rendőreivel – novemberben lemondott,  „terrorizmus gyanúja” miatt vették őrizetbe a Yarine-i ellenőrzőponton.

Éjszaka a tüntetők sátrakat állítottak fel a barikádok védelmére. Az önhatalmúlag kikiáltott Koszovói Köztársaság rendőrsége a maga részéről elzárta a tartomány bejáratát az autók és gyalogosok elől Közép-Szerbiából a tartomány északi részébe.

 

Kiemelt kép: A koszovói békefenntartó misszióban (KFOR) részt vevő NATO-katonák a koszovói Zubin Potok városánál a szerbek által emelt barikádokat vizsgálják meg. 2022. december 11. / AFP 2022 / Armend Nimani 

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor az Európai Parlamentből üzent

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük