KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyeleknek nem kell a külföldi tulajdonú média

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jarosław Kaczyński szerint Andrzej Duda államfő ellenfele kizárólag a külföldi tulajdoni hátterű hírportáloknak köszönhette jó eredményét az elnökválasztáson – írja a Magyar Nemzet a Reutersre hivatkozva.

Andrzej Duda bejelenti választási győzelmét © Piotr Malecki/Bloomberg

A külföldi tulajdonú hírportálok és újságok jelentős korlátozására készül a konzervatív lengyel kormánypárt – legalábbis erről beszélt Jarosław Kaczyński pártelnök vasárnap egy helyi rádiónak a Reuters szerint. A hírügynökség azt írta:

A Jog és Igazságosság (PiS) olyan szabályok kidolgozására törekszik, amelyek korlátoznák a külföldi tulajdonban lévő sajtóorgánumok koncentrációját…

Kaczyński arról is beszélt, hogy ezeket az átalakításokat még a 2023-ban esedékes parlamenti választások előtt, azaz a nemzeti kabinet kormányzása alatt befejeznék. Ahogyan arról a Magyar Nemzet is cikksorozatban számolt be, a lengyel kormánypárt régóta hangoztatja: a külföldi tulajdonban lévő médiaorgánumok beavatkoznak Lengyelország belügyeibe, ezért a lengyel tulajdonú média pozíciójának erősítése elengedhetetlen. Ezt támasztja alá, hogy a korábban jelzettekhez képest feltűnően szoros csatában győzte le ellenzéki ellenfelét Andrzej Duda jobboldali államfő a lengyel elnökválasztás két hete megrendezett második fordulójában.

Az elnökválasztás során a külföldi tulajdonú média segítségével erőteljes támadást intézett a PiS-vezette kormányzatra. A voksolást végül a szavazatok 51 százalékával megnyerő jobboldali államfő, Andrzej Duda és ellenzéki kihívója, Rafał Trzaskowski elsősorban a fiatalok körében rendkívül népszerű külföldi tulajdonban lévő hírportáloknak és sajtótermékeknek köszönhette. A pártelnök szeretné, ha az ügy mihamarabb eljutna a törvényalkotási fázisig, lehetővé téve a lengyel sajtó tulajdonosi viszonyainak jelentős átalakítását. Mint mondta, a lehetséges szabályozások egyelőre elemzés alatt állnak, és viták folynak az ügyről.

A legnagyobb ellenzéki párt a Polgári Platform (PO) egyébként nem nyugodott bele abba, hogy jelöltje alulmaradt a voksoláson: a liberális párt az eredmények érvénytelenítését kérte a legfelsőbb bíróságtól. Az ellenzéki párt érvelése szerint ugyanis Trzaskowski nem részesült egyenlő mértékben az állami támogatásokból, nem szerepelhetett ugyanannyit a közszolgálati médiában, és mindez azt eredményezte, hogy „a helyzete sem volt egyenlő” Andrzej Dudával.

Kovácsi Sándor

Hungary First – Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: