KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A britek radioaktív elemekkel szennyezett gázt exportálnak az EU-ba – írja a Financial Times

Az uniós energetikai vállalatok arra panaszkodtak, hogy az EU-ba irányuló exportra Nagy-Britanniában feldolgozott cseppfolyósított földgáz (LNG) mérgező és veszélyes szennyezőanyagokat tartalmaz, és sürgetik Londont, hogy orvosolja a helyzetet – jelentette hétfőn a Financial Times.

Az Egyesült Királyság nagy mennyiségű, főként az Egyesült Államokból és Katarból származó cseppfolyósított földgázt dolgoz fel, majd tenger alatti csővezetékeken keresztül Belgiumba és Hollandiába exportálja a gázt. Mivel az uniós országok az oroszországi szállítások csökkenése közepette igyekeznek feltölteni gáztárolóikat, az Egyesült Királyság létfontosságú alternatív forrássá vált.

A jelentés szerint azonban több energiaipari vállalat is azt állította, hogy az elmúlt hónapokban a brit terminálokra szállított gáz gyakran radioaktív elemekkel volt szennyezett. A megállapításokról beszámoló vállalatok között van a belga infrastrukturális óriás Fluxys, a német Securing Energy for Europe (korábban Gazprom Germania) és a francia EDF. Közösen sürgették a brit National Gridet, hogy sürgősen tegyen lépéseket a probléma orvoslására.

A National Grid állítólag nemrégiben kérelmet nyújtott be az Ofgem brit energiaügyi szabályozó hatósághoz, hogy ideiglenesen növelje a Hollandiába vezető vezetéken keresztül a kontinentális Európába irányuló gázexport mennyiségét.

Az Interconnector Limited, amely az Egyesült Királyság és Belgium közötti gázvezetéket üzemelteti, azonban azt mondta, hogy meglepte a terv, mivel idén az ellátások folyamatosan szennyezettek voltak, és két alkalommal le is állították a vezetéket javítás miatt.

A National Grid kérelmének vizsgálatával megbízott szakértői testületnek küldött nyilatkozatában az Interconnector Limited azt mondta, hogy a gáz “veszélyes, mérgező, radioaktív és piroforos” anyagokkal van tele. A vállalat szerint az ilyen minőségű gázmennyiségek bármilyen növekedése “súlyosbítaná” a problémákat, “ami a határokon átnyúló áramlások megszakadásának fokozott kockázatához vezetne, veszélyeztetve mind az európai, mind a brit ellátásbiztonságot”.

A francia EDF hasonló panaszoknak adott hangot, és kijelentette, hogy a helyzet károsítja “az összekapcsolt Brit-EU gázpiac hatékonyságát és eredményességét”.

Ez is érdekelheti:  Itt van Brüsszel „büntetése” Magyarország számára

Energiaipari források a hírportálnak elmondták, hogy a gázáramban lévő bizonyos mennyiségű szennyeződés, amelyet néha “pornak” neveznek, normális. Szerintük azonban a por mennyisége az elmúlt négy hónapban “soha nem látott mennyiségre” nőtt.

A National Grid ugyanakkor közölte, hogy a por jelenléte a brit nemzeti gázszállító rendszerben “történelmi és ismert probléma”, és megjegyezte, hogy a csővezetékek fokozott karbantartása “nem váratlan”, tekintettel arra, hogy “a kontinensre irányuló gázáramlás sokkal nagyobb, mint ami egy átlagos nyáron megfigyelhető, mivel fontos szerepet játszunk az EU gázellátásának támogatásában”.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük