KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zetényi-Csukás Ferenc: Tükör – Hosszú elemzés helyett

Néhány napja született egy interjú (Telex) Köves Slomóval, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbijával, amelyet több más média is átvett, pl a Magyar Nemzet is, bár ők csak egy „herélt, rövidített változatát jelentették meg: „Köves Slomó: Orbán Viktor nélkül nem tartana itt a zsidó közösség”-címmel (2022. július 13.).

A fent nevezett riportban Köves rabbi többek között beszélt a gyermekkoráról, a vallásáról, az antiszemitizmusról, a magyar történelemről, vagy éppen Orbán Viktor miniszterelnökhöz való viszonyáról is.

Az említett témakörök közül több is megérné, hogy a nagyító üvege alá tegyük, de engem leginkább, a rabbi magyar történelemről és történelmi hőseinkről alkotott kijelentései döbbentettek meg:

„…Minden konzervatív közösség lényege, hogy keresi a folytonosságot a múlttal. Na most egy olyan történelmű országban, ahol gyakorlatilag alig lehet a folytonossághoz szükséges, makulátlannak feltüntethető pozitív példaképeket megtalálni, ez különösen nehéz. A múlt példaképeit keresve tehát nem lehet az a hozzáállás, hogy itt mindenki persona non grata. Így valamilyen csipesszel kell megtalálni azokat a személyiségeket, akiket fel lehet mutatni példaképként, úgy, hogy közben azt is elmondjuk, ha életük egyes szakaszai nem méltók egy példaképhez. De az ilyen természetű viták más országokban is megvannak.”(részlet a riportból).

Amennyiben értelmezni kívánjuk Köves Slomó szavait, akkor azt jelentette ki, hogy a magyar történelemben alig találni példaképet, azokat is csipesszel kell keresni (?) de ha találunk is ilyet, akkor sem megfelelő ideálok, mert életük egy-egy időszaka lerombolja a bennük látott eszményképet.

Nehéz ezek után szavakat találni, hiszen ezt a „megnyilatkoztatást” Magyarországon mondta ki a rabbi, a magyarok hőseiről. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi történne akkor, ha a zsidó nép nagyjait vagy a zsidó nép történelmét bírálná valaki, hasonló stílusban, szintén Magyarországon.

Meg vagyok győződve, hogy azonnal antiszemitának lenne kikiáltva az illető, ha ezzel egyáltalán meg tudná úszni a dolgot önkorbácsolás és különböző, retorziók nélkül.

Ez is érdekelheti:  A titkosszolgálat is részese lehetett a Trump elleni merénylet-kísérletnek

„Eltölthettél tíz évet, vagy akár egy életet azzal, hogy a magyarságot, akár nép, akár fajta mivoltában hibáiért ostoroztad, sértegetted, átkoztad, mindez csipetnyi jogot sem ad arra, hogy a zsidóság esetleges fogyatékosságaira csak távolról is célozhass. A láthatatlan tömeg, amelyről azt hitted, már szétfolyt az ország testében, egyszerre eleven egységbe ugrik s minden egyede úgy feszül feléd, mint a tüskésdisznó lándzsái.” (Nyugat, 1935. 7. szám.)

Köves Slomó nem hagyja ki Horthy Miklós kormányzó kapcsán azt, hogy örömmel tölti el a 2010-es évek után az, hogy 5-6 éve levette a Fidesz Horthyt a napirendről.

Talán még vannak olyanok, akik emlékeznek Orbán Viktor Horthy kormányzó 2017-es Klebelsberg-kastély átadóján mondott szavaira:

„Azért nem temetett minket maga alá a történelem, mert néhány olyan kivételes államférfiú szolgálta és vezette a nemzetet, mint Horthy Miklós kormányzó, Bethlen István miniszterelnök vagy Klebelsberg Kuno. Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. Megítélésüket szerint a második világháborús „gyászos szerepvállalása sem árnyékolhatja be.”

A történet folytatása pedig az lett, hogy az izraeli nagykövetség magyarázatot kért a magyar kormánytól, majd jött Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök budapesti látogatása.
Tovább nem is folytatom. Bár azért felvetődik bennem, hogy napjainkban, a hazámban ki is van Itthon?

Végezetül meghagyom mindenkinek a konklúzió alkotás jogát, de ha már a rövid írásomnak a Tükör címet adtam:

Köves Slomó rabbinak azt üzenem, hogy ne „csakis a zsidóság legyen a célja”, sokkal jobb lenne magyarságban is gondolkodnia. Vallom, hogy magyarnak-zsidónak egyaránt bele kellene néznie a tükörbe és le kellene számolnia a saját démonjaival. Származástól, politikai hovatartozástól és általánosításoktól függetlenül.

Isten áldja a hazát!

Zetényi-Csukás Ferenc

 

Kiemelt képen Köves Slomó / Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség / zsido.com 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük