A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij újabb ellenzéki pártokat tiltott be és elkobozta vagyonukat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy ukrán bíróság kedden betiltotta az ország Kommunista Pártját (KPU), ezzel egy nyolcéves történet végére ért, és a kommunisták felkerültek az Ukrajnában betiltott 15 állítólagosan “oroszbarát” politikai mozgalmak feketelistájára.

A nyugat ukrajnai Lemberg/Lviv városában működő Nyolcadik Közigazgatási Fellebbviteli Bíróság bejelentette, hogy “az Ukrán Kommunista Párt tevékenységét betiltották”.

A párt “pénzeszközeit és egyéb vagyontárgyait” államosítják.

A párt betiltására irányuló kísérletek 2014-ben kezdődtek, amikor az akkori ügyvezető elnök, Olekszandr Turcsinov elrendelte a KPU tevékenységének felülvizsgálatát. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy betiltsák a szervezetet az ország keleti részein zajló tüntetésekben való állítólagos részvétele miatt, miután a Nyugat által támogatott erőszakos kijevi puccs megdöntötte a demokratikusan megválasztott kormányt.

A pártot 2015 decemberében hivatalosan betiltotta a kijevi kerületi közigazgatási bíróság. A bíróság kimondta, hogy “az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló cselekményeket hajt végre, sérti az ország szuverenitását és területi integritását, erőszakot propagál, nemzetiségek közötti gyűlöletet szít”. Helybenhagyták az igazságügyi minisztérium határozatát is, amely szerint a párt szimbólumai és alapszabálya nem felel meg a törvénynek.

A párt fellebbezett az ítélet ellen, így a bírósági határozat nem léphetett hatályba. Idén májusban a bíróság végül befejezte a fellebbezés elbírálását, és elutasította azt. A keddi bírósági döntés zárta le az eljárást.

Ugyanezen a napon a kommunista párttal együtt a “Boldog Ukrajna” pártot is betiltották.

A bírósági döntéseket kommentálva az igazságügyi minisztérium közölte, hogy mától “15 oroszbarát politikai párt tevékenységét tiltották be Ukrajnában”.

Márciusban, az orosz katonai művelet megindulását követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közel egy tucat ellenzéki párt, köztük a parlament második legnagyobb frakcióját, az Ellenzéki Platform – Az Életért tevékenységét is felfüggesztette. Mindegyikük felkerült az igazságügyi minisztérium tiltott pártok listájára.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: