KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij: Oroszországnak kémei vannak a legfelsőbb ukrán katonai vezetésben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna tavalyi nagyszabású ellentámadása valószínűleg a Kijevben működő orosz kémek miatt hiúsult meg – jelentette ki Vlagyimir Zelenszkij elnök, aki ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a következő offenzíva sikeresebb lesz.

Az Axel Springer német médiacsoportnak adott interjúban, amelyet a Politico és más kiadványok kedden közöltek, Zelenszkij elismerte, hogy Kijev tavalyi katonai offenzívája – amely tavaly júniusban kezdődött, majd megakadt az orosz védelemben – „nem volt olyan sikeres„.

Az ukrán vezető azt feltételezte, hogy belső szabotázs történt. „Az oroszok tudták, hogy hol fogunk támadni” – mondta, hozzátéve, hogy „a történelem meg fogja mondani”, hogyan volt képes Moszkva meghiúsítani Kijev terveit.

Az ukrán elnök szerint az orosz védelem áttörésére tett következő kísérletnek „eredményt kell hoznia”, anélkül, bár arról nem beszélt, hogy az mikor várható.

Zelenszkij arra is figyelmeztette Ukrajna nyugati támogatóit, hogy súlyos hiba lenne most leállítani a fegyverek szállítását. Az elnök a hónap elején elismerte, hogy Ukrajnának „nincs elég lőszere az ellentámadásokhoz”, és csak úgy tudja tartani a frontot, ha a lőszerhiányt drónokkal pótolja.

Márciusban Mihail Podoljak – Zelenszkij legfőbb tanácsadója – „stagnálásnak „ nevezte a harctéri helyzetet, és a lassú ellátást okolta ezért.

A sokat hangoztatott ukrán ellentámadás, amelyet több száz nyugati gyártmányú harckocsival és más fegyverekkel egészítettek ki, tavaly őszre kifulladt és Moszkva szerint Kijev katasztrofális veszteségeket szenvedett.

Február végén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 166 ezer katonára, több mint 800 harckocsira és 2400 páncélozott harcjárműre becsülte Ukrajna veszteségeit az offenzívában. Az ukrán csapatok az elmúlt hónapokban visszaszorultak, így Moszkva felszabadította a kulcsfontosságú donbásszi várost, Avdejevkát és több más közeli települést is.

Ez is érdekelheti:  Sojgu: "Kijev több mint 80 000 katonát veszített január óta"

Ukrán tisztviselők több segítségért könyörögnek a nyugati támogatóknál – különösen az Egyesült Államoknál, ahol Joe Biden elnök Kijevnek szánt 60 milliárd dolláros kiegészítő segélycsomagja hónapok óta elakadt a Kongresszus jóváhagyásának hiánya miatt. A republikánusok akadályozták meg a csomag elfogadását, miközben több erőfeszítést követeltek az Egyesült Államok déli határának biztonsága érdekében.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök. © Chip Somodevilla / Getty Images

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Zelenszkij: Oroszországnak kémei vannak a legfelsőbb ukrán katonai vezetésben

  1. Ez egy olyan világban nőtt fel, ahol a komcsi vezetők azzal mentegetőztek, hogy az elv jó, csak a megvalósítása volt rossz. Neki is erre jár az agya, mindig más a hibás. Érzi a vesztét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük