KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij megerősítette a hadsereg egy részének kivonását Azovstalból

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden videoüzenetben erősítette meg, hogy megkezdődött az ukrán hadsereg kivonása a mariupoli Azovstal kohászati ​​üzem területéről.

„Van remény arra, hogy megmentsük katonáink életét. Vannak köztük súlyos sebesültek, akiknek segítségre van szükségük”

– mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök azt is elmondta, hogy reméli, hogy ezek az emberek szabadon visszatérhetnek az Ukrajna által ellenőrzött területre.

„Ahhoz, hogy a srácokat hazahozzuk, a munka folytatódik, ehhez a munkához finomság kell. És idő”

– tette hozzá.

Korábban az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma arról számolt be, hogy hétfőn megállapodás született az Azovstal területén blokád alá vett ukrán katonák képviselőivel a sebesült ukrán katonák eltávolításáról az üzem területéről. Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma azt is megjegyezte, hogy a vállalat területén tűzszünet jött létre, és humanitárius folyosót nyitottak, amelyen keresztül a sebesült ukrán katonákat a Donyecki Népköztársasághoz tartozó Novoazovszkban található egészségügyi intézménybe szállítják, hogy minden szükséges segítséget megadjanak nekik.

Az ukrán fél arról számolt be, hogy május 16-án Azovstalból 53 súlyosan megsebesült ukrán katonát evakuáltak a DPR által ellenőrzött területre, Novoazovszkba, a humanitárius folyosón pedig 211 ukrán katonát szállítottak Jelenovkába (DPR).

Április 21-én Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szergej Sojgu védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen leállította az Azovstal elleni támadást, és utasította a hadsereget, hogy vegye blokád alá az ipari zónát úgy, hogy „még a lény se repüljön át”.  Május 4-én Sojgu egy konferenciamegbeszélésen azt mondta, hogy az ukrán katonai csoport maradványait az Azovstal teljes területén körbezelzárták, és az orosz fegyveres erők továbbra is próbálják rávenni őket őket, hogy tegyék le a fegyvert.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő sajtótitkára május 4-én azt közölte, hogy az orosz csapatok nem rohamozzák meg az erőmű területét, inkább semlegesítik fegyveresek lőállásait.

TASSZ nyomán

Kiemelt kép: © REUTERS/Alexander Ermochenko 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: