KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Zelenszkij hét Patriot üteget követel az USA-tól

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államoknak nincs tartaléka Ukrajna számára

Az USA nem hajlandó kockáztatni saját biztonságát, de éjjel-nappal azon dolgozik, hogy nyomást gyakoroljon az EU-ra, a NATO-ra és más partnereire, hogy saját légvédelmi képességeikből szolgálják ki Ukrajnát – közölte Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az úgynevezett Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport virtuális ülésén pénteken felszólalva Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök „legalább hét” Patriot-üteget követelt nyugati támogatóitól. Kijev fő támogatója azonban közölte, hogy nem rendelkezik egyik darab nélkülözhető egységgel sem.

„Az amerikai Patriot-rendszereket jelenleg világszerte, többek között a Közel-Keleten is bevetik az amerikai egységek védelmére”

– mondta Sullivan később az MSNBC-nek.

„Ha további amerikai Patriot-elemeket tudnánk feloldani, adnánk belőlük. De a tényleges rakéták szállítását, amelyek azokba az ütegekbe készülnek, mi gyártjuk leginkább” – nyomatékosította Sullivan.

A Pentagon további Patriot lőszereket ígért a pénteken bejelentett 6 milliárd dolláros „történelmi” segélycsomag részeként. Az elfogórakéták megérkezése azonban hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhat, mivel a tétel nem a Pentagon meglévő készleteiből származik. Maga ez a bejelentés az amerikai védelmi iparral való szerződéskötési folyamat kezdetét jelenti.

A Raytheon amerikai fegyvergyártó óriáscég által gyártott egyetlen MIM-104-es Patriot egység több mint 1 milliárd dollárba kerül. Több, szállítójárművekre szerelt egységből áll, amelyekbe bele értendőek az energiaellátást, a radart, az antennát, a harcvezérlést és más támogató járműveket, és az akár nyolc rakétát indító rakétakilövő állomások is.

Az USA az évek során több mint 1100 Patriot-indítóállványt gyártott. Becslések szerint több száz van aktív szolgálatban, továbbá raktárban is, de Ukrajnába csak egyetlen üteget szállítottak. Németország további két teljes üteget adott Ukrajnának, míg Hollandia két darab indítóállvánnyal segítette Kijevet.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Zelenszkij az amerikai Patriot makettek mögött / Fotó: © Artur Widak / NurPhoto via Getty Images

Ez is érdekelheti:  Így semlegesíti a Krím felé tartó ukrán tengeri drónokat az orosz hadsereg (videó)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük