KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij bejelentette, hogy “komoly” átalakítást tervez az ország vezetésében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Volodimir Zelenszkij elnök “komoly” átalakítást tervez az ország vezetésében – mondta a RAI TG1 olasz hírcsatornának, amikor arról kérdezték, hogy a hírek szerint ki akarja rúgni Valerij Zaluzsnij tábornokot, az ukrán hadsereg parancsnokát.

Az ukrán elnök és a legfőbb tábornok között tavaly óta egyre nagyobb a feszültség, és az elmúlt héten számos hír arról szólt, hogy Zaluzsnijt hamarosan felmentik posztjáról. A vasárnap megjelent interjúban Zelenszkij először foglalkozott a pletykákkal.

CNN: Zelenszkij még a héten meneszti Zaluzsnijt

“Amikor erről beszélünk, akkor egy sor állami vezető leváltására gondolok, nem csak egyetlen ágazatban, mint a hadsereg. Gondolkodom ezen a leváltáson, de nem lehet azt mondani, hogy ‘itt egyetlen személyt váltottunk le’” – magyarázta, azzal érvelve, hogy “ha győzni akarunk, akkor mindannyiunknak egy irányba kell nyomulnunk, meggyőződve a győzelemről”.

Mindenképpen egy újraindításra, egy újrakezdésre van szükség.

“Valami komoly dologra gondolok, ami nem egyetlen személyről, hanem az ország vezetésének irányáról szól” – zárta Zelenszkij, anélkül, hogy bővebben kitért volna a kormányán belüli esetleges személyi átrendeződésekre.

Úgy tűnt, hogy az elnök a “pozitív energia” hiányára célzott a legfőbb tábornokánál, aki csütörtökön a CNN által közzétett véleménycikkében “a harctéri műveletek átfogó újratervezésére – és az elavult, sztereotipikus gondolkodásmód elhagyására” szólított fel. Zelenszkij egy novemberi interjúban nyilvánosan bírálta Zaluzsnijnak a konfliktus “patthelyzetként” való jellemzését.

A vasárnapi interjúban azonban Zelenszkij elismerte a TG1-nek, hogy valóban “patthelyzet” van a “szárazföldi háborúban”, sőt, megismételte Zaluzsnij felhívását a “modern technikai eszközökre” az Oroszország elleni harc folytatásához. “A lőszer nem elég” – állította.

Zelenszkij állítólag előre figyelmeztette Joe Biden amerikai elnök kormányát, hogy Zaluzsnij kirúgását tervezi, amit a Washington Postnak nyilatkozó belső források szerint a Fehér Ház nyugodtan fogadott, és sem támogatását, sem ellenkezését nem mutatta.

Ez is érdekelheti:  Holtan találták az Ukrajnába "disszidált" orosz pilótát

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap megerősítette a CBS-nek, hogy Washington nem akar “belekeveredni” az olyan “személyi döntésekbe”, mint Zaluzsnij elbocsátása. “Ez nem olyasmi, amibe az amerikai kormánynak így vagy úgy bele kellene szólnia” – mondta Sullivan a csatornának, miközben közismert, hogy ez az USA egyik specialitása.

Zelenszkij még nem bocsátotta el hivatalosan a tábornokot, és a Post által idézett ukrán védelmi minisztérium egy meg nem nevezett magas rangú tisztviselője szerint még nem is választotta ki Zaluzsnij helyét. A hírportálnak nyilatkozó források szerint Zelenszkij megfelelő új pozíciót keres a katonai parancsnokának, abban a reményben, hogy “mérsékelni tudja a közvélemény bírálatát” a leváltása miatt.

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: AFP/Pool/Yves Herman

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük