KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Zelenszkij a magyar miniszterelnöknek üzent: Figyeljen, Viktor!

Az Európai Tanács előtt mondott beszédet csütörtök este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Véleménye szerint Ukrajna megérdemli, hogy az Európai Unió tagja legyen, így arra kéri az unió vezetőit, hogy minél hamarabb döntsenek a tagság kérdéséről. Felszólalásában bírálta Németországot és Magyarországot is. Orbán Viktort külön megszólította.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy az Európai Uniónak (EU) nem szabad késlekednie, minél hamarabb döntenie kell arról, hogy felveszi Ukrajnát az unió tagországai közé.

Most utat építünk Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásához. Arra kérem önöket, hogy ne késsenek el a döntéssel

– mondta az Európai Tanácshoz intézett beszédében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij köszönetet mondott az EU vezetőinek, hogy együtt dolgoznak Ukrajna támogatása és az Oroszország elleni szankciók bevezetése érdekében, beleértve Németország azon döntését, hogy megakadályozza, hogy Oroszország az új Északi Áramlat–2 vezetéken keresztül földgázt szállítson Európába.

De nehezményezte, hogy ezeket a lépéseket nem tette meg hamarabb, mondván, hogy lett volna esély arra, hogy „Oroszország kétszer is meggondolja a megszállást”. Ez után Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult:

El kell döntenie, kivel van. Magyarország egy szuverén állam. Sokszor jártam Budapesten, imádom a várost – nagyon szép, nagyon vendégszerető. És az emberek is. Voltak tragikus pillanatai (a városnak). Meglátogattam a vízpartotokat. Láttam az emlékművet, a Cipők a Duna-parton alkotást”

– mondta Zelenszkij a második világháborúban meggyilkolt magyar zsidók emlékművére utalva.

Figyeljen, Viktor, tudja, mi folyik Mariupolban? Kérem, ha teheti, menjen ki a rakpartra. Ezt csinálja ma Oroszország. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek. Felnőttek és gyerekek. És nagyszülők. És több ezer van belőlük. És ezek az ezrek elmentek. És gondolják át: haboznak szankciókat alkalmazni vagy nem? Haboznak átengedni a fegyvereket vagy sem? Haboznak kereskedni Oroszországgal vagy sem? Nincs idő habozni. Ideje dönteni

– szólította fel Orbán Viktort az ukrán elnök. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának támogatásra van szüksége. „Hiszünk önökben. Szükségünk van a támogatásukra. Hiszünk az embereikben. Hiszünk az Európai Unióban. És hiszünk abban, hogy a döntő pillanatban Németország is velünk lesz” – mondta Zelenszkij.

Ez is érdekelheti:  Hollandia még mindig "keresi az igazságot" a lelőtt maláj utasszállító ügyében

Zelenszkij korábban azt állította, hogy az Európai Bizottság néhány hónapon belül dönt Ukrajna európai uniós tagságának kérdésében. Február végén az EU-hoz fordult azzal a kéréssel, hogy az ország azonnal csatlakozhasson a közösséghez. Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője március 1-jén közölte, hogy az ország gyorsított eljárásban történő uniós csatlakozási kérelmét elfogadták, nyilvántartásba vették és elbírálás alatt áll.

Orbán Viktor: Az ukrán elnök kérései ellentétesek a magyar érdekekkel

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Elmondta: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és Magyarország ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába. Havasi Bertalan közölte:

ORBÁN VIKTOR MINDKÉT KÉRÉST ELUTASÍTOTTA, MERT AZOK ELLENTÉTESEK MAGYARORSZÁG ÉRDEKEIVEL.

Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – húzta alá a sajtófőnök. Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

Véleménye szerint a kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.  A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három–négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Ez is érdekelheti:  Bogár László: Háború és béke

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra – mondta.

Szijjártó Péter: Nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét

Az ukrán elnök követeléseire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán reagált. Mint fogalmazott, megértik, hogy „Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak”. Azonban – mint írta – „nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb”.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért ezután sem engedjük át fegyverszállítmányokat hazánk területén. Ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát

– tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta továbbá: azt is meg fogják akadályozni, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát.

„Az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna. Ezért továbbra sem támogatjuk a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra” – írta bejegyzésében Szijjártó Péter.

Vadhajtások

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük