KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Wall Street Journal: Az orosz hadsereg átveszi az ellenőrzést a Wagner-erők felett Szíriában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Szíriában az orosz hadsereg közvetlen ellenőrzés alá akarja vonni Jevgenyij Prigozsin Wagner-csoportját az előző hétvégi sikertelen puccskísérlet után – amelyben a Wagner harcosai 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát, majd visszafordultak. Erről a Wall Street Journal (WSJ) számolt be.

A Wagner-csoport, amely eddig meghatározó szerepet játszott az ukrajnai háborúban, 2015 és 2018 között Damaszkusz megbízásából az orosz légierő mellett, részt vett az ISIS terroristák elleni harcban. Prigozsin zsoldosai az ukrajnai háború kezdete után is Szíriában maradtak, hogy a létfontosságú olajipari infrastruktúrát védjék.

Azokban az órákban, miután a Wagner-csapatok leállították a Moszkva elleni előrenyomulásukat, Prigozsin a Kreml vezetésével kötött megállapodás értelmében Fehéroroszországba távozott. Az orosz külügyminiszter-helyettes ugyanakkor Damaszkuszba repült, hogy találkozzon Bassár el-Aszad szíriai elnökkel és átvegye a Wagner-csapatok irányítását.

Szergej Versinyin külügyminiszter-helyettes állítólag arra kérte Aszadot, hogy a Wagner-harcosok ne hagyják el Szíriát Moszkva felügyelete nélkül. Ezt a WSJ-nek nyilatkozó források közölték. Aszad elnök hivatala a találkozó után közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a koordinációról tárgyaltak, különösen „a közelmúlt eseményeinek fényében”. A Wagner harcosokat ezután állítólag a Hmeimim légibázisra szállították, amelyet az orosz védelmi minisztérium üzemeltet, és amely a szíriai Latakia kikötővárosban lévő orosz haditengerészeti támaszpont közelében található.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: 2023. június 24-én éjszaka a Wagner egységek visszavonulnak állomáshelyeikra / Fotó: AFP © Stringer

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: