KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szászország miniszterelnöke: „Nem akarom többé hallani a „Soha többé Oroszország” kijelentést”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök a Funke Mediengruppe kiadványainak adott interjúban ismét az ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldását sürgette.

„Sokkal inkább a diplomáciára kell támaszkodnunk az ukrajnai háború befejezéséhez”.

Az emberek nagy része a diplomáciai megoldást támogatja – mondta a CDU politikusa. Reményét fejezte ki, hogy a német kormány nyitott lesz erre. Ráadásul – mint mondta – nem akarja többé hallani a „soha többé Oroszország” kifejezést.

„Nem szabad örökre elzárni az utat az orosz gáz előtt”.

A szász miniszterelnök kudarcnak minősítette a németországi energia-átállást és kifogásolta rendkívüli energiaár-emelkedést. Mindent meg kell tenni az árak csökkentése érdekében – jelentette ki.

„Szükség lenne arra, hogy mindent újragondoljunk: az atomenergia, a szén kivezetése, a hazai gáz, az Északi Áramlat 1, a megújuló energiaforrások bővítése – sokféleképpen lehet kompromisszumra jutni”.

Korábban Kretschmer a Welt TV-ben a felrobbantott Északi Áramlat-1 gázvezeték mielőbbi megjavítása mellett foglalt állást.

„Egyáltalán nincs indok arra, hogy miért ne lehetne nekilátni a vezeték megjavításának”.

A gázvezeték elleni támadást „bűncselekménynek” nevezte, és tájékoztatást követelt a német kormánytól a támadás hátteréről. A német nép szeretné megtudni, mit tud a szövetségi kormány arról, miszerint az az amerikai hírszerző szolgálat, a CIA figyelmeztetett a támadásra – mondta Kretschmer.

A politikus az interjúban bírálta azt, ahogyan Oroszországot összességében kezelik, ugyanakkor bízik a nyugati értékekrendben:

„Ha hiszünk a nyugati értékrendünkben, amelyért kiállunk, akkor abban is hinnünk kell, hogy Oroszországban is ugyanezt akarják az emberek”.

Ezért Kretschmer nem hagyná, hogy megszakadjon a civil társadalommal való kapcsolat. Kretschmer ugyanakkor azt is világossá tette, hogy Oroszországnak nem szabad sikerrel zárnia az Ukrajna ellen folytatott háborút, mivel Ukrajna szuverén ország, és az orosz támadás törvénytelen volt.

Kretschmert a média, a regionális kormány és saját pártja is naivitással, felelőtlenséggel és „keleti populizmussal” vádolja mérsékelt álláspontja és az orosz energiaszállítások iránti igénye miatt. Tavaly Marie-Agnes Strack-Zimmermann FDP-s politikus, az FDP honvédelmi politikusa még azzal vádolta Kretschmert, hogy veszélyes terepen mozog. Szerinte az orosz gáz jövője eldőlt, és „Kretschmer úr valójában teljesen rossz irányba mozdult”.

Ez is érdekelheti:  Bús Balázs: Kiss László polgármesternek le kell mondania az óbudai korrupciós botrány miatt

Friedrich Merz, a CDU frakcióvezetője szerint Kretschmer álláspontja nem a szövetségi párt álláspontja. Szerinte Kelet-Németországban „kissé naiv a hozzáállás Oroszországgal szemben”.

Hans Vorländer, a drezdai egyetem politológusa szerint érthető, hogy Kretschmer az energiaellátás diverzifikációját, valamint „a hazai ipar és a lakosság biztonságos energiaellátását” akarja biztosítani.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke (CDU) / Fotó: Michael Kappeler / dpa

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük