KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Valami bűzlik a Metaverzumban! – Az Élettelen Világ ura több ezer alkalmazottat kirúgott

Valami bűzlik a Metaverzumban! Az Élettelen Világ ura több ezer alkalmazottat kirúgott, úgy hírlik a COVID-kamu alatt alkalmazott Facebook cenzorok és „független tényellenőrzők” is repültek – állítólag…

VALÓBAN VESZTESÉGES ÉS CSŐDKÖZELI ÁLLAPOT FELE ROHAN ZUCKERBERG VÁLLALKOZÁSA VAGY CSAK AZON SPEKULÁL MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL PÓTOLJA EMBEREIT ???

 

A Meta Platforms Inc. elbocsátja több mint 11 ezer alkalmazottját, a létszám mintegy 13 százalékát az egyik legnagyobb az idei amerikai létszámcsökkentés keretében – jelentette be szerdán a Facebook anyavállalata, a növekvő költségekkel és a gyenge reklámpiaccal indokolva a lépését.

Könnyen meglehet, hogy valóban recseg-ropog a Facebookból Metaverzummá avanzsált kétes vállalkozás, azonban azt is számításba kell venni, hogy lehetséges egy újabb spekuláció zajlik éppen.

Elhiteltelenedett a Meta közösségi platformja, hiszen az emberek zöme tisztában van azzal, milyen törvénytelen, az emberi jogokat lenullázó, hamis „közösségi alapelvnek” elnevezett „gondolatcsendőrség” cenzúrázás sőt bizonyítottan a titkosszolgálatok így a CIA-val történt összefonódás jellemzi Zuckerberg vállalkozását.?

„Szeretnék felelősséget vállalni ezekért a döntésekért és azért, hogy hogyan jutottunk el idáig” – mondta Zuckerberg a Meta alkalmazottainak küldött és a cég honlapján közzétett nyilatkozatában. „Tudom, hogy ez mindenki számára nehéz, és különösen sajnálom azokat, akik érintettek.”

A világjárvány alatt a technológiai és médiacégek piaci tőkeértékét fellendítő üzletmenet elveszítette lendületét a több évtizedes csúcsokat döntögető infláció és a rohamosan emelkedő kamatlábak piaci környezetében, és a visszaesésnek adta át a helyét.

„Nemcsak az online kereskedelmi forgalom tért vissza a korábbi szintre, hanem a makrogazdasági visszaesés, a megnövekedett verseny és a hirdetések elvesztése miatt a bevételeink is sokkal alacsonyabbak lettek, mint amire számítottam”- írta a hírek szerint Mark Zuckerberg az alkalmazottaknak küldött üzenetében.

 Ezt elrontottam, és ezért vállalom a felelősséget”

– fogalmazott.

(Szerk megj.: nem tudni hogyan vállalja a felelősséget, hiszen legelőször neki kellene lemondania és saját magán meghúznia a nadrágszíjat – persze ez csak olyan naiv elgondolás volt. A lényeg, semmilyen felelősséget nem vállalt a „nagyröptű” megnyilatkozáson túl.)

Zuckerberg szerint a cégnek nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a tőkehatékonyság növelésére, és ezért prioritást élvező területekre kell fókuszálnia az erőforrásait, mint amilyen a mesterséges intelligencia “felfedezőmotorja”, a hirdetések, az üzleti platformok és a “Metaverse” projekt.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: a NATO-nak nem a körülötte zajló háborúkat, hanem a békét kellene megnyernie

A Meta közölte, hogy a végkielégítés részeként 16 heti alapbért és minden szolgálati év után további két hetet fizet, valamint az összes fennmaradó fizetett szabadságot az elbocsátottaknak.

A társaság árbevétele a COVID-terror alatt 2021-ben 117,929 milliárd dollárra emelkedett az előző évi 85,965 milliárd dollárról, a nettó nyereség pedig 29,146 milliárd dollárról 39,370 milliárd dollárra nőtt ugyanebben az időszakban.

A cég részvényárfolyama a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq-on 4,5 százalékot emelkedett piacnyitás előtt, de az elmúlt 12 hónapban piaci értéke 71,5 százalékkal csökkent.

A Facebook 2004-es megalapítása óta a cég legdrasztikusabb leépítése a digitális hirdetési piac meredek lelassulását, a recesszió szélén billegő gazdaságot, valamint Zuckerberg többmilliárd dolláros befektetését tükrözi a virtuális valóság metaverzumának nevezett spekulatív fejlesztésébe.

A Meta a megszorítások ellenére továbbra is arra számít, hogy a metaverzum-befektetéseknek otthont adó Reality Labs divízió veszteségei „jelentősen” növekedni fognak 2023-ban az előző évhez képest – áll a társaság szerdán közzétett külön hatósági bejelentésében.

Zuckerberg türelmet kért a befektetőktől, miközben milliárdokat önt bele a mobiltelefonok után következő nagy számítási platformra: a metaverzumra, a virtuális és kiterjesztett valóságú eszközökön keresztül elérhető digitális világok gyűjteményére. Ez az erőfeszítés intenzív hardver- és kutatási befektetést igényel, amelyek sok év múlva nem térülnek meg.

Eközben a Facebook zászlóshajó közösségi hálózatának növekedése stagnál. A cég azon dolgozik, hogy felgyorsítsa ezt, és továbbra is felhasználókat adjon az Instagram fotómegosztó alkalmazáshoz, kísérletezve egy érdeklődésen alapuló algoritmussal és a Reels nevű rövid formátumú videókkal.

Most Zuckerbergnek kevesebb emberrel kell lebonyolítania jelentős vállalati átállásait.

Azt is rebesgetik a téma kapcsán, hogy a Mesterséges Intelligencia robotikájával szeretné pótolni a kirúgott emberi alkalmazottak  által végzett munkát az Élettelen Világban, a Metában.

 

Kapcsolódó:

Zuckerberg leépít: több mint 11 ezer alkalmazottól válik meg a Meta

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük