KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Keményebb fellépést követel a német kormány Olaf Scholztól Magyarországgal szemben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A német kormánykoalíció három pártja keményebb fellépést követel Olaf Scholz német kancellártól Magyarországgal szemben, szerintük Budapestnek csak akkor kellene megkapnia az uniós támogatásokat, ha látják, hogy „komolyan foglalkoznak a demokratikus visszaeséssel” .

Brüsszelben decemberben döntenek arról, hogy visszatartják-e a Magyarországnak szánt mintegy 7,5 milliárd eurós uniós forrást, vagy elegendőnek tartják a magyar kormány korrupcióellenes intézkedéseit.

Az EU visszatartja Magyarország 5,8 milliárd eurós, a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt pénzt is, és további igazságügyi reformokat kér, mielőtt a pénzt felszabadítaná.

A Politico azt írja: az Orbán Viktor által tett ígéretek Brüsszel irányába „szakértők és aktivisták” szerint elégtelenek.

Scholz szociáldemokrata pártja (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) – a kormánykoalíció három pártja – frakciója csütörtökön olyan indítványt tervez szavazásra bocsátani, ami „felszólítja” a kormányt, hogy „alaposan vizsgálja meg”, hogy a magyarországi reformoknak van-e „fenntartható hatásuk a gyakorlatban”.

“Komoly kétségek merülnek fel a magyar kormány politikai akaratával kapcsolatban, hogy a szükséges reformokat nem csak betű szerint, hanem ténylegesen is végrehajtják-e” – olvasható a Politico által megszerzett parlamenti indítványban.

Az indítványban arra is felszólítják az Európai Bizottságot, hogy „győződjön meg” arról, hogy a Magyarország által javasolt reformok elegendőek a jogállamiság valamennyi releváns hiányosságának korrigálására. Amíg ezt a Bizottság nem tudja garantálni, a német kormány szavazzon a 7,5 milliárd felfüggesztése mellett – olvasható a szövegben. Kérik, hogy csak akkor változtassanak az álláspontjukon, ha a magyar kormány „megfelelő bizonyítékot” tud felmutatni arra vonatkozóan, hogy „hatékony korrekciós intézkedéseket” hozott.

Michael Link, az FDP politikusa azzal érvelt, hogy mind a Bizottság, mind a német kormány számára fontos, hogy az egész Unióban megvédjék a demokratikus értékeket.

„Orbán Viktor nem kerülheti meg a jogállamiság helyreállításához szükséges reformokat félkész kompromisszumokkal és kirakat-intézkedésekkel” – mondta Link.

“Ez semmiképpen sem az Orbán-kormány szankcionálásáról szól, hanem a jogállamiság fenntartható megerősítéséről” – fogalmazott.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: