KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

USA: Oroszországnak nem kell tartania a “védekező” NATO-tól

Oroszországnak nem provokációnak kell tekintenie a Kelet-Európába vezényelt további NATO-csapatokat, hanem az ukrajnai “agressziójára” adott legitim válasznak, amelyet a “tisztán védekező szövetség” ad – mondta újságíróknak John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Kirbyt a Bloomberg kérte, hogy kommentálja Joe Biden amerikai elnök szerdai bejelentését, miszerint további csapatokat küldenek Lengyelországba, Romániába és a balti államokba, valamint további amerikai repülőgépeket és hajókat állomásoztatnak máshol a kontinensen.

“Nincs ok arra, hogy [Vlagyimir] Putyin [orosz elnöknek] provokációnak tekintse a NATO keleti szárnyán történő bármilyen erőviszony-változtatást. A NATO egy védekező szövetség, az lesz, és mindig is az volt” – mondta Kirby.

“Azért kell ezt tennünk, mert Putyin úr destabilizáló hatással volt a kontinensre. Putyin úr úgy döntött, hogy megszáll egy szuverén, szomszédos államot. Putyin úr az agresszor” – tette hozzá Kirby.

A nyugalmazott amerikai haditengerészeti admirális, aki a múlt hónapban hagyta ott a Pentagon szóvivői posztját, hogy a Fehér Házba költözzön, azt is kifejtette, hogy bár a NATO azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus véget érjen, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökön múlik, “mikor és hol [és] milyen körülmények között kezdődhetnek egyáltalán a tárgyalások”.

Eközben a NATO vezetői feltétel nélküli támogatást biztosítanak Zelenszkijnek a harchoz, nem pedig a tárgyalásokhoz.

“Világossá tesszük, hogy ezt a háborút csak a harctéren lehet megnyerni” – mondta szerdán Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Moszkva gúnyolódott a NATO azon állításán, hogy pusztán védelmi szövetségről van szó, rámutatva az elmúlt két évtizedben elért eredményeire, a Jugoszlávia elleni 1999-es háborútól kezdve a 2011-es líbiai rendszerváltáson át Szíria bombázásáig az elmúlt években.

“A szuverén államok elleni agressziójuk igazolására tett hiábavaló kísérleteikben a kollektív Nyugat olyan egzotikus fogalmakkal kellett előálljon, mint a “humanitárius beavatkozás”, a “terror elleni háború”, a “megelőző csapások”” – mondta Vaszilij Nebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hónap elején.

Ez is érdekelheti:  Lemondásra kényszeríthetik Zelenszkijt? - A NATO örökre bezárhatja kapuit Ukrajna előtt

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. A Németország és Franciaország közvetítésével létrejött jegyzőkönyveket először 2014-ben írták alá. Petro Porosenko volt ukrán elnök azóta elismerte, hogy Kijev fő célja az volt, hogy a tűzszünetet kihasználva időt nyerjen és “nehéz fegyveres erőket hozzon létre”.

2022 februárjában a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük