KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán demokrácia és Gonzalo Lira halála

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Gonzalo Lira halálhíre a napokban járta körül a világot.   Lira január 12-én hunyt el egy ukrán börtönben.  2021 óta élt Ukrajnában, az orosz-ukrán háború kitörése óta többször letartóztatták, mert vlogger volt, videókat osztott meg a Youtube-on, amelyekben a háborúról tudósított.  Ezeken a videókon élesen kritizálta Zelenszkij és Biden elnök politikáját, továbbá cáfolt több olyan hírt amelyet a nyugati média terjesztett.

Lira Californiában született (Burbank város, 1969. február 29), chilei és USA állampolgár volt.  Színes karriert mondhatott a magáénak: volt filmrendező (Secuestro c. film, melynek írója és producere is volt), készített videó animációt (Soldier of Fortune), és több YouTube podcast sorozatot (pl. a Public Space), még akkor, amikor a YouTube a szabad véleménynyilvánítás élharcosának számított.   Újságíróként jelentek meg cikkei pl. a Business Insiderben.

Halálának oka a börtön körülmények kiváltotta betegség, kettős tüdőgyulladás, vele járó súlyos légmell és ödéma.  Betegsége 2023 októberében kezdődött, családjának írt levelei szerint az ukrán hatóságok semmibe vették egészségügyi panaszait, noha január 4-én írt levele szerint az állapota igen súlyos volt. Nem tudott lélegezni, és minimális fizikai megterhelés hatására – pl. két perc séta vagy beszéd után – elájult.   Egy 2023. júliusban készített videóban leírja, hogy az ukrán börtönben a cellatársai, a hatóságok parancsára, kínozták, gyufával szurkálták a szemfehérjét.

Gonzalo Lira börtönben töltött ideje alatt édesapja számtalan alkalommal próbálta rábírni az amerikai kormányt, hogy tegyen Lira szabadon engedéséért.  A Biden kormány ignorálta idősebb Gonzalo Lira kereseteit.  A kétségbeesett édesapa panaszkodott, ahol tudott, pl. George Galloway műsorában.

Az eset rengeteg kérdést felvet: az ukrajnai demokrácia, az ukrán börtönállapotok, és a szabad véleménynyilvánítás kérdését.   Állítólag az USA is élharcosa ezeknek a szabadságjogoknak, az USA állampolgárai pedig állítólag egyenlő jogokkal rendelkeznek.  Washington semmit nem tett azért, hogy Lirát kiszabadítsa. Hagyta, hogy ukrán börtönben haljon meg egy állampolgára, akinek volt bátorsága az amerikai politikát bírálni.  Lira 55 éves volt.

Ez is érdekelheti:  Még el sem kezdődött, de már el is vesztette a világháborút Európa

Hetényi Balázs, a Magyar Békekör

Kiemelt képen: Gonzalo Lira

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük