KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Meghalt az ukránok börtönében az amerikai blogger

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

55 éves korában egy ukrán börtönben halt meg a chilei származású, de chilei – amerikai kettős állampolgárságú Gonzalo Lira – közölte pénteken a blogger családja.

Gonzalo Lira kemény bírálója volt az ukrán rezsimnek. A bloggert pár hónappal ezelőtt Ukrajnában letartóztatták. Annak ellenére, hogy amerikai állampolgár is volt, az Egyesült Államok egy lépést sem tett kiszabadítása érdekében. Édesapja, idősebb Gonzalo Lira így nyilatkozott fia halálának körülményeiről:

„Nem tudom elfogadni, ahogy a fiam meghalt. Megkínozták, megzsarolták, 8 hónapig és 11 napig tartották magánzárkában és az amerikai nagykövetség semmit sem tett, hogy segítsen a fiamon. A tragédiáért a diktátor Zelenszkij és a szenilis amerikai elnök, Joe Biden a felelős”

– írta édesapja, idősebb Gonzalo Lira a Grayzone-on megjelent bejegyzésében.

Idősebb Lira az X műsorvezetőjét, Tucker Carlsont is elérte, megerősítve fia ukrán fogságban bekövetkezett halálát. Carlsonnal december elején beszélt az esetről.

Az 55 éves Lira korábban Harkovban élt és „CoachRedPill” néven blogolt, de a 2022 februárjában az Oroszországgal kirobbant konfliktus után a YouTube-on jelentette meg kommentjeit, véleményeit. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) tavaly májusban letartóztatta, majd az ukrán vezetés és a hadsereg „lejáratásával” vádolták meg.

Lira július végén bukkant fel újra az X-en (korábban Twitter) egy sor bejegyzéssel, amelyekben nyilvánosságra hozta a börtönben elszenvedett kínzásokat és azt is, hogy az SBU megpróbálta őt megzsarolni. Azt mondta, hogy megpróbál Magyarországra menekülni és menedékjogot kérni. Ezután ismét eltűnt.

Gonzalo Lira: „készítik elő Orbán Viktor megbuktatásának mechanizmusait, hamarosan zavargások lesznek Budapesten”

Amerika puccsra készül Magyarországon?

Két nappal később egy forrás megerősítette az RT-nek, hogy Lírát elfogták és bebörtönözték az ukrán hatóságok. Azóta nem hallottak felőle.

Ez is érdekelheti:  "A gyerekek ennél jóval többet érdemelnek" - bizony...

Egy kézzel írott üzenet szerint, amelyet Lira nővére január 4-én kapott, súlyos egészségügyi problémái voltak, már október derekától, ami tüdőgyulladást majd teljes tüdőösszeomlást okozott. A börtönhatóságok csak december 22-én ismerték el a komoly problémát, ami elvileg műtétet igényelt volna. A feljegyzést idősebb Lira bocsátotta a Grayzone rendelkezésére.

Miután a blogger apja, idősebb Lira Tucker Carlson műsorában felvázolta a helyzetet fiával kapcsolatban, az X tulajdonosa, Elon Musk személyesen próbált közbenjárni Lira ügyében mind Zelenszkijnél, mind az amerikai Elnöknél, Joe Bidennél. Lira Chile és az USA állampolgára is volt. Tavalyi információk szerint a csilei nagykövetség legalább megpróbált segíteni neki, míg az amerikai csak üres frázisokkal válaszolt neki. Lira szerint az amerikaiak azért nem segítettek fiának, mert Antony Blinken külügyminiszter helyettese Victoria Nuland személyes gyűlölettel viseltetett a bloggerrel szemben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Gonzalo Lira (Forrás: Youtube)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük