KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Magyarország az Ukrajnából menekülő haditudósító utolsó reménye + videó

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Menekülni kényszerült Ukrajnából az évek óta Harkivban élő chilei–amerikai kettős állampolgárságú haditudósító, Gonzalo Lira, erről ő maga számolt be egy, a YouTube-ra feltöltött videóban. 

Lira részletesen beszámol arról, hogy mi történt vele az elmúlt három hónapban. Beszámolt róla, hogy augusztus 2-ra, szerdára tűzték ki a bírósági tárgyalását, miután rendkívül komoly vádakkal illették.

Elmondása alapján azzal vívta ki a hatóságok haragját, hogy olyan felvételeket készített, amelyekben kritizálta a Nyugatot és a kijevi proxy rezsimjüket, kiemelve, hogy hogyan pusztítják el Ukrajnát.

Lira a közösségi oldalán is hírt adott a történtekről, azt írta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei összesen 70 000 dollárral rövidítették meg, amit elosztottak egymás között. Ezen felül további 9 ezer dollárt vettek el tőle a letartóztatásakor, erre jött még rá az óvadék összege, 11 ezer dollár. Az elkobzott számítógépével és telefonjával együtt 100 ezer dolláros veszteség érte.

Mivel a fent említett pénzből előreláthatóan semmit nem fog visszakapni, Lira a távozás mellett döntött, még az augusztus 2-ra kiírt bírósági tárgyalása előtt.

A tárgyalással kapcsolatban a haditudósító elárulta, hogy előre megmondták neki, hogy bűnösnek fogják találni, öttől nyolc évig terjedő raboskodásra számíthat, amit egy büntetés-végrehajtási munkatáborban kell letöltenie.

Miután visszakapta az útlevelét, Lira motorra szállt és átszelte Ukrajnát, két nap alatt 1400 kilométert tett meg és Magyarország felé vette az irányt, hogy itt politikai menedékjogot kérjen. Hozzátette, ha nem jelenik meg a tárgyaláson, valószínűleg nemzetközi elfogatóparancsot fognak kiadni ellene.

Lira szerint kétség sem fér hozzá, hogy a többi uniós ország birkaként fog engedelmeskedni és visszajuttatják Ukrajnába, hogy ott lehúzzon egy pár évet a munkatáborban. A haditudósító felhívta rá a figyelmet, hogy a kijevi vezetés a YouTube-videók miatt tartóztatta le és börtönözte be, majd azt firtatta, hogy mi történt az európai demokratikus értékekkel, felhíva a figyelmet a szólásszabadsághoz való jogra.

Gonzalo Lira bejegyzése végén azt írja, hogy ha az elkövetkező 12 órában nem hallat magáról, akkor feltehetően épp úton van a munkatáborba, majd arra kérte követőit, hogy kívánjanak neki szerencsét.

A haditudósító bízik benne, hogy a magyar hatóságok, miután elolvasták az ellene felhozott vádakat, azt mondják, hogy sületlenségek állnak benne és nem küldik vissza Ukrajnába.

Homoky Réka – Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Gonzalo Lira (Forrás: Youtube)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: