KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mire készülnek 2024-ben Eurázsia vezetői?

Az eurázsiai vezetők újévi köszöntői

Kelet-Európa és Ázsia országainak vezetői különféle módon köszöntötték a 2024-es évet, viszont az állam- és kormányfők beszédei, nyilatkozatai sokat elárulnak az adott országok kül- és belpolitikai prioritásairól, jövő évi célkitűzéseiről. Az alábbi elemzés röviden ezekről kíván áttekintést nyújtani.

Kelet-Európa

Oroszország

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Család évének hirdette meg 2024-et ünnepi beszédében. A beszédben igen komoly hangsúlyt kapott a nemzeti egység kérdése, amely az elnök szerint az orosz sikerek, állóképesség és eredményesség legfőbb záloga. Kiemelte az állampolgárok egyéni felelősségvállalását is. Bár az ukrajnai háborúról Putyin beszédében konkrétan nem esett szó, köszönetét fejezte a ki katonai szolgálatot teljesítőknek, akik szerinte az „az igazságért és az igazságosságért” harcolnak. Ezzel együtt elmondta, hogy az orosz társadalom legfontosabb egységesítő tényezője a Haza sorsa. A jelenlegi folyamatokat Putyin egy a legmagasabb jelentőségű történelmi korszaknak nevezte, amelyben Oroszország és az orosz társadalom példásan helyt áll. Hangvételét tekintve Putyin beszéde az elért eredmények fontosságát, az ország fejlődési vektorának helyességét hangsúlyozta, valamint a pozitív kilátásokba vetett hitet emelte ki. A pozitív üzenetek hangsúlyozása nem véletlen, ugyanis Putyin 2024-ben ismét indul az elnökválasztásokon. Kampánya már újévi beszédében is tetten érhető.

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij elnök egy húsz perces köszöntőbeszédet tartott 2023-ban. Zelenszkij és csapata ahogy korábban is egy igen jól összeállított szöveggel és videóképsorral készült. Bár a köszöntő vezérvonala a háború volt, az ukrán elnök az ukrán nép kiállására helyezte a hangsúlyt, kezdve a háború kitörésével, a 2022/2023-as téli eseményekkel, egészen a jelenlegi nehézségekig. Beszéde jól megfogható üzenetekben és drámai fordulatokban volt gazdag, amelyek fő témája az ukrán nemzet erőssége, egységessége, Ukrajna túlélési képessége volt. A háborúban lévő katonák mellett az ukrán elnök köszönetét fejezte ki minden ukránnak aki segített, adományozott és dolgozott a győzelem érdekében, hangsúlyozta, hogy „a háborúk nem érnek végek, a háborúkat befejezik. A győzelmet pedig nem kapják vagy ajándékozzák, a győzelmet megszerzik.” Ezzel együtt új mottót fogalmazott meg: „vagy dolgozol, vagy harcolsz, mert a világ legnagyobb terrorszervezete van ellenünk” utóbbival arra szólította fel az ukránokat, hogy mindenki tegyen meg többet, mint amire első ránézésre képes. Ennek eredménye, hogy Ukrajnával megkezdődnek az EU-társulási tárgyalások, mivel Ukrajna 2023-ban is erős, egységes, kitartó és makacs. Mindez Zelenszkij szerint erősebb mint bármely ellenszenv, vétó vagy szkepszis. Összességében az ukrán elnök újévi köszöntője egy hosszú, de jól felépített motivációs beszéd volt, amely az egységességre, a kitartásra, az egységre és a nehézségekkel szemben való kiállásra helyezte a hangsúlyt, amely ezek mellett kiemelte az ország vezetésének fontos eredményeit, mint az előirt reformok betartása, az EU csatlakozási tárgyalások megkezdése a nemzetközi támogatás megtartása volt.

Azerbajdzsán

Ilham Alijev elnök újévi köszöntője vezérvonalát Hegyi Karabah reintegrációja képezte. Az elnöki beszéd jelentős részében a második karabahi háború valamint a 2023. szeptember 19-ei szavai szerint terrorellenes művelet sikereiről számolt be. Azerbajdzsánban 2023 Hejdar Alijev, a jelenlegi elnök édesapja születése 100 évfordulója alkalmából hirdetett emlékéve volt, így Azerbajdzsán területi integritásának megújítása nem csak politikai de szimbolikus esemény is volt a Bakui vezetés számára. A beszédben elhangzott, hogy Baku a jövőben jelentős katonai fejlesztéseket helyez kilátásba amelyeket illetően már több száz millió dolláros beruházások is ütemezésre kerültek, amelyek többek közt saját gyártású fegyverekre is vonatkoznak majd. Alijev elnök megemlítette a kollektív nyugat kettősmércés hozzáállását a régió ügyeivel kapcsolatban, ugyanakkor leszögezte, hogy Azerbajdzsán nemzetközi tekintélye folyamatosan növekszik. A zöld energia terén elért kiemelkedő eredményeire jó példa példa, hogy 2024-ben Azerbajdzsán ad otthont a COP29 konferenciának. Az elnök beszéde egy regionális de bizonyos mértékben globális ambíciókkal rendelkező állam képét igyekezett mutatni. Az orosz-ukrán háború kitörésével az energiaszállítmányok és az áruszállítás terén történt átrendeződések következtében Baku pozíciói megerősödtek, és ez az újévi köszöntőben is jól látható volt.

Grúzia

Grúziában összetett viszony jellemzi az elnök Szalome Zurabisvili és a miniszterelnök Irakli Garibashvili kapcsolatát, ugyanis politikai nézeteik, valamint a Nyugattal és a Kelettel (ezzel együtt Oroszországgal és Kínával) más-más viszonytípusokban gondolkodnak. Ez megmutatkozott újévi köszöntőikben is. Míg az elnök az abháziai területeken élőkkel való egységre, tragédiákról valamint a megszállás alatt élők nehézségeiről beszélt, addig a miniszterelnök, ünnepi beszédében az ország sikereire helyezte a hangsúlyt. Mind az elnök mind a miniszterelnök beszédében kulcs szerepet kapott Grúzia EU tagjelölti státuszának elnyerése, az EU-integrációs terveivel kapcsolatos eredmények. Garibasvili miniszterelnök beszédében megemlítette az ukrajnai háborút és az izraeli konfliktust is, kifejezve reményét a harcok mielőbbi lezárására, valamint ahogy az elnök, ő is hangsúlyozta az abházokkal és oszétokkal való egység fontosságát.

Örményország

Emberközpontú, állampolgári szintre levezetett köszöntőt mondott Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök, aki 2023-ban hatodszor köszöntötte az örményeket újév alkalmából. Beszédében nem ejtett szót a karabahi eseményekről, csak megemlítette, hogy az elmúlt év sok nehézséggel járt. Ehelyett inkább a sikerekre igyekezte helyezni a hangsúlyt. Pashinyan Gazdasági növekedésről beszélt, valamint az adófizető állampolgárok hozzájárulásához az ország fejlődéséhez. Beszédének fő üzenete „A Haza az  állam” volt, amelyet több felszólítással kötött össze, mint amilyen a törvény által kiszabott adók fizetése, az állam erősítése és az önfejlesztés. Örményország nehéz évet zárt, a közel 30 éve húzódó karabahi konfliktusban teljes vereséget szenvedett, így érdemi eredményekről az örmény vezetés nem számolhatott be, ehelyett az ország fejlődésének legfontosabb feltételévé az állampolgárok egyéni hozzájárulását nevezte meg.

Közel-Kelet

Szaúd-Arábia

Szalmán bin Abd al-Azíz király nevében Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg tartotta meg az éves királyi beszédet december 27-én. „A királyság azon dolgozik, hogy létrehozzon egy arab és iszlám mozgalmat, hogy megállítsa a Gáza elleni agressziót”, – mondta Mohammed bin Szalmán herceg. Hozzátette, hogy a királyság számos nagy csúcstalálkozónak adott otthont, amelyek a 2023-as évben több mint 100 országot hoztak össze. Emellett kifejtette, hogy Szaúd-Arábia következetes külpolitikai megközelítése minden ország nemzeti szuverenitásának tiszteletben tartásán alapul. Továbbá a koronaherceg azt közölte, hogy Szaúd-Arábia folytatja fejlesztési reneszánszát a „Vízió 2030”-nak megfelelően. „A szaúdi gazdaság a leggyorsabban növekvő a G20-csoporton belül” – mondta, megjegyezve, hogy a szaúd-arábiai turizmus történelmi növekedést ért el. Rámutatott arra is, hogy Szaúd-Arábia szervezi meg az Expo 2030 elnevezésű rendezvényt, ami megerősíti globális pozícióját. A szaúdi koronaherceg azt is megerősítette, hogy a királyság több mint 50%-kal haladt előre az ENSZ fenntartható fejlődési mutatóiban.

Törökország

Recep Tayyip Erdoğan elnök december 31-én kiadott újévi üzenetében optimizmusát fejezte ki, és kijelentette, hogy Törökország 2024-ben kezdi meg „igazi áttörését”. Videóüzenetben boldog új évet kívánt a török nemzetnek és az emberiségnek, hangsúlyozva a „közös értékek és elvek köré épülő globális egység fontosságát egy békésebb jövő elérése érdekében mindenki számára. Ma este lezárjuk a 2023-as évet, és belépünk 2024-be. Kívánom, hogy az új naptári év kedvező legyen hazánk, nemzetünk és az egész emberiség számára” – mondta Erdoğan. Hozzátette: „Fenntartjuk a reményünket egy jobb, békésebb és virágzóbb jövő iránt az egész emberiség számára”. Miközben Törökország köztársaságként százéves fennállását ünnepli, és belép az Erdoğan által „Törökország évszázadának” nevezett szakaszba, a török elnök megjegyezte: „Ezen a fáradságos úton folyamatosan új próbatételekkel, új bajokkal és új akadályokkal találkozunk – a terrorizmus elleni küzdelemtől a gazdasági csapdákig”. Erdoğan kijelentette, hogy 2024 egy zaklatott időszak végét jelenti Törökország számára, miközben a 2023-as célok a kezdetet jelentették. Emellett Erdoğan megemlítette országa elkötelezettségét nemcsak saját biztonsága és jóléte mellett, hanem a „béke légkörének előmozdítása” mellett is a régióban és globálisan. Az ukrajnai háborúra, valamint az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra hivatkozva az elnök kifejtette, hogy Törökország a „béke megteremtésére és a szövetségesekkel való kapcsolatok megerősítésére” törekszik. „Megpróbáljuk megvalósítani a béketörekvéseket régiónkban. Minden téren javítjuk kapcsolatainkat barátainkkal. Aggaszt bennünket testvéreink problémája” – jelentette ki Erdoğan. Törökországot a jobb, igazságosabb és virágzóbb világ megteremtését célzó törekvések támogatójaként pozícionálta, azt állítva, hogy az ország egész emberiség számára vonzó cselekedetei „egyre nagyobb tetszést kapnak a szívekben szerte a világon”.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna folyamatos uniós támogatásának szükségességéről szólt az új Európai Parlament első vitája

Irán

Ami Iránt illeti, a legfelsőbb vallási vezető, Ali Hámenei általában március második felében tartja újévi beszédét, de a közelmúltban több nyilatkozatot is tett, amelyek többsége a Hamász és Izrael közötti háborúval álltak kapcsolatban. Hámenei kifejtette, hogy a Hamász támadása a „cionista rezsim” ellen szól, de valódi célja az amerikai befolyás megszüntetése a térségben.

Izrael

Izrael folytatja a Gázai övezet elleni légicsapásait, amelyek folytán legalább 35 ember vesztette életét december 31-én – közölték kórházi illetékesek, miközben harcok dúltak az apró enklávéban egy nappal azután, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a háború „még több hónapig” folytatódik, ellenállva a tűzszünetre irányuló nemzetközi felhívásoknak. Ezenfelül rakétazápor zúdult Izraelre is, melyek többségét az ország védelmi rendszere sikeresen semlegesített.

Dél-Ázsia

India

Narendra Modi indiai miniszterelnök hétfő éjjel az X felületén közzétett újévi üzenetében üdvözletét küldte a nemzetnek, és reményét fejezte ki, hogy a 2024-es év mindenki számára jólétet, békét és jó egészséget hoz. Szívből jövő üzenetében örömökkel és sikerekkel teli évet kívánt. Amint megfogalmazta: „Itt van 2024, és szívből jövő jókívánságaimat tolmácsolom nagyszerű nemzetünk minden egyes polgárának. Hozzon ez az év mindannyiunknak mérhetetlen jólétet, békét és csodálatos egészséget”.Modi első nyilvános beszédére kedden került sor Tamil Nadu államban, melynek során amellett hogy mindenkinek békés és prosperáló 2024-es évet kívánt, a térségben elért infrastrukturális fejlesztésekre hívta fel a figyelmet. Modi beszéde alapvetően a belpolitikai kérdésekre és a kormányzata teljesítményére koncentrált, ami nem meglepő, hiszen 4 hónap múlva általános választásokat rendeznek az országban.

Pakisztán

A pakisztáni elnök Dr. Arif Alvi azért imádkozott, hogy a 2024-es év prosperitást, valamint politikai és gazdasági stabilitást hozzon Pakisztán és a világ számára. Arról is beszélt, hogy nem szabad megfeledkezni a palesztin testvérek szenvedéseiről, akik az izraeli erők brutális támadásainak vannak kitéve. Az indiai megszállás alatt lévő Jammu és Kashmir államokban pedig az indiai atrocitásokra hívta fel a figyelmet. A belpolitikát tekintve pedig a békés fejlődés, a megbocsátás és a kölcsönös tisztelet jelentőségét hangsúlyozta. Az ügyvivő miniszterelnök Anwar-ul-Haq-Kakar beszédében alapvetően szintén a palesztin nép megpróbáltatásairól emlékezett meg és reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség proaktívan fog fellépni a „népirtás” megállítása érdekében.

Banglades

Dél-Ázsia többi országa közül Banglades miniszterelnökének a beszéde is közelebbi figyelmet érdemel. Seikh Hasina a január 6-i nemzetgyűlési választásokra készülve úgy fogalmazott, hogy „a 2023-as év az infrastruktúra-fejlesztés aranykora Bangladesben”. Az országban folyó fejlesztések jelentőségét jól mutatja, hogy a miniszterelnök szerint „Október 7-én felavattuk a Hazrat Shahjalal nemzetközi repülőtér harmadik terminálját, október 19-én pedig 150 hidat és 14 felüljárót adtunk át az ország 39 kerületében”. Utak és vasutak építése mellett a kormány bevezette az általános nyugdíjrendszert, miközben létrehozta a „Digitális Bangladest, amely képzett humán erőforrásokat teremt a negyedik ipari forradalomhoz, és megerősíti a vidéki gazdaságot.” – vélekedett a kormányfő.

Délkelet-Ázsia

Szingapúr

Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök újévi beszédében áttekintette a 2023-as év eseményeit, részletezve a nemzetközi környezetben tapasztalható feszültségeket. A közel-keleti események kapcsán hangsúlyozta, hogy a muszlim vallású szingapúriakat különösen megérintette a palesztinok szenvedése, miközben „továbbra is toleranciával és egymás nézeteinek tiszteletben tartásával kell megközelítenünk az olyan potenciálisan megosztó kérdéseket, mint az Izrael és a Hamász közötti konfliktus”. Véleménye szerint Szingapúr nagy erénye a társadalom egysége: „Szingapúr egy igazságos és méltányos társadalom, ahol minden szingapúri polgárnak teljes esélye van a sikerre; egy virágzó gazdaság, amely a teljesítményelvűségre és a kemény munkára épül”. A gazdaságról szólva 2023-ban 1,3% volt a GDP növekedés, miközben a kormány a háztartások terheinek csökkentésére fókuszált. 2024 kihívásai között a kormányfő megnevezte a geopolitikai feszültségeket a Dél-kínai-tenger térségében, a klímaváltozást, a társadalom elöregedését, ugyanakkor a „gyors technológiai fejlődés, különösen a mesterséges intelligencia és a robotika terén, nagy ígéretet jelent…”. A kormány és a társadalom számára 2024 abból a szempontból is döntő lesz, hogy Lawrence Wong miniszterelnök-helyettes fogja átvenni a kormányfői tisztséget.

Laosz

Thongloun Sisoulith, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság elnöke a 2024-es év köszöntése alkalmából jókívánságait és újévi üdvözletét tolmácsolta minden laoszinak. Az elnök beszédében dicsérte a párttagokat, az állami tisztviselőket, a fegyveres erőket, a rendőrséget és az ország minden etnikumú lakosát a hazafiságukért, elkötelezettségükért és egységükért, amellyel a nemzet előtt álló kihívásokra válaszoltak 2023-ban.

A 2024-es év politikailag jelentőségteljes időszaknak ígérkezik Laosz számára, mivel az ország tölti be az ASEAN elnöki tisztségét, és számos az ASEAN-hoz kapcsolódó találkozónak és eseménynek lesz a napirend meghatározója és házigazdája az „ASEAN: a konnektivitás és az ellenálló képesség erősítése” mottó jegyében. A mottó célja, hogy tükrözze a délkelet-ázsiai régió elmúlt évtizedekben tapasztalt kihívásait és lehetőségeit: a gazdasági és pénzügyi nehézségeket, az éghajlatváltozást, a természeti katasztrófákat, valamint a hagyományos és kiberbiztonsági kérdéseket; továbbá jelezze, hogy e kihívások fényében Laosz a konnektivitás és az ellenálló képesség fokozását tartja az ASEAN közösség megerősítése és a jelenlegi és a felmerülő fenyegetések hatékony kezelése eszközének. Az ország a célt a három közösségi pilléren belüli regionális együttműködés fokozásával kívánja elérni. Ezek közé tartozik az infrastrukturális összekapcsolhatóság előmozdítása, a tíz tagállam közötti fejlettségi szakadék csökkentése, a mélyebb gazdasági integráció és az emberek közötti cserekapcsolatok előmozdítása, valamint az ASEAN külső partnerekkel való kapcsolatainak megerősítése. Az elnök őszinte köszönetét fejezte ki a baráti országoknak is az eddigi jelentős támogatásukért és a Laosz fejlesztési erőfeszítéseihez való fontos hozzájárulásaikért.

Az idei egyben a Visit Laos Year 2024 is, amelynek keretében a kormány egy turisztikai promóciós kampányt indít, hogy minél több külföldi állampolgárt ösztönözzön Laosz meglátogatására. Az elnök egyúttal felszólította a laoszi polgárokat, hogy országszerte erősítsék meg szolidaritásukat, és fordítsanak energiát és tudást arra, hogy Laosz gyorsabban haladjon a fejlődés útján. A kormány előrejelzése szerint a nemzetgazdasági növekedés 2023-ban 4,2%-os volt, 2024-re pedig 4,5%-os növekedést jelez előre. A délkelet-ázsiai bruttó hazai termék az Ázsiai Fejlesztési Bank prognózisa szerint tavaly 4,3%-kal nőtt, idén pedig várhatóan 4,7%-kal fog.

Közép-Ázsia

Üzbegisztán

Shavkat Mirzijojev Üzbegisztán elnöke az ország lakosságához intézett újévi üdvözletében az üzbégeknek szóló jókívánságok mellett röviden felvázolta Üzbegisztán 2024-es jövőképét. A 2024-es évet a fiatalok és a vállalkozások támogatásának évének nyilvánította, ezzel is jelezve Üzbegisztán azon szándékát, hogy megerősítse a fiatalok társadalmi-gazdasági fejlődésben és a vállalkozói szellem támogatásában betöltött szerepét. Beszéde során az államfő arra is kitért, hogy e kezdeményezések közé tartozik az innovatív ifjúsági projektek finanszírozására szolgáló speciális alapok létrehozása, a vállalkozói kedvet ösztönző programok kidolgozása, valamint új, kedvező mikrohitelek nyújtása az üzbég vállalkozók számára. Ennek keretében új oktatási programok bevezetéséről is beszélt, amelyek célja a fiatalok modern gazdaságban és vállalkozói szellemben szükséges készségeinek fejlesztése, ifjúsági kisipari övezetek kialakítása, amelyek a vállalkozói projektek megvalósításának platformjává válnak. Ez a fiatalok vállalkozási kedvének fejlesztését és új munkahelyek szervezését szolgálja, ami az ország gazdasági növekedését jelentheti. Emellett az üzbég elnök arról is szót ejtett, hogy ez a fajta stratégia szerves részét képezi a fiatalok személyes potenciáljának javítását célzó társadalmi és kulturális projektek támogatásának. Mirzijojev azt is hozzátette, hogy a taskenti kormány 2024 folyamán megerősíti a fiatal családok támogatását célzó programokat is (bár itt konkrét intézkedésekről nem beszélt).

Ez is érdekelheti:  Totális káosz világszerte: a Microsoft okozhatta a globális informatikai üzemzavart

Az ország gazdasági helyzetéről szólva az üzbég elnök elmondta, hogy 2023-2024-ben Üzbegisztán gazdasága várhatóan 5,6-5,8%-os növekedést fog elérni, ami megfelel annak a stratégiai célnak, hogy 2030-ra az egy főre jutó GDP-t 4000 dollárra növeljék. Az elnök kijelentette azt is, hogy további bér-, nyugdíj-, ösztöndíj- és pótlékemelésekre van szükség az országban, amelyek javítják a lakosság életszínvonalát és a gazdasági stabilitást, valamint átfogóan támogatják a nőket, az időseket és mindazokat, akiknek segítségre van szükségük. Mirzijojev elnök Üzbegisztán külpolitikájával kapcsolatban megjegyezte, hogy Taskent a 2024-es évben is a külföldi befektetések vonzására és a modern technológiák fejlesztésére összpontosít.

Kazahsztán

A 2023-as év végéhez közeledve Kazahsztán elnöke, Kasszim-Zsomart Tokajev is újévi beszédet tartott, amely az ország fejlődésére, valamint az elmúlt év főbb kihívásaira fókuszált. A kazah néphez intézett köszöntőjében Tokajev elnök hangsúlyozta a jogállamiság megnövekedett jelentőségét Kazahsztánban, hozzátéve, hogy az új évben további intézkedéseket tesznek a kazah jogállamiság további biztosítása érdekében. Tokajev egyúttal köszönetet mondott a polgároknak az „igazságos Kazahsztán megteremtésében” játszott szerepükért, ahol az esélyegyenlőség mindenki számára elérhetővé válik utalást téve itt a 2022 januárja óta eltelt, a közép-ázsiai országban végbement politikai és gazdasági változásokra (alkotmánymódosítás, előrehozott elnök és parlamenti választások). A kazah államfő az ország jövőbeli pályájának felvázolása során a reformok és a modernizáció fontosságát hangsúlyozta, egyúttal kiemelte az asztanai kormány által az oktatásban és az egészségügyben már megkezdett projekteket. Gazdasági fronton Tokajev elnök kiemelte a kormány sikeres erőfeszítéseit a külföldi befektetések Kazahsztánba irányuló vonzására, a munkahelyteremtésre, valamint a kis- és középvállalkozások támogatására.

Kazahsztán külpolitikájával kapcsolatban Tokajev elmondta, hogy az ország kiegyensúlyozott és konstruktív stratégiákkal erősítette meg nemzetközi megítélését. Ezen kívül a kazah elnök elismerését fejezte ki a tanárok, az egészségügyi dolgozók, a mérnökök, a gazdálkodók, a katonaság, a rendfenntartók és önkéntesek fáradhatatlan erőfeszítései iránt, melyek hozzájárultak a nemzet fejlődéséhez.

Kirgizisztán

Kirgizisztán elnöke, Szadír Zsaparov újévi köszöntőjének helyszíne eltért a hagyományostól. A kirgiz elnök egy korcsolyapálya mellől, a hivatalos megjelenést (öltöny, ing, stb.) mellőzve köszöntötte a kirgiz népet.

Zsaparov elnök beszédében megjegyezte, hogy a biskeki kormány az új, 2024-es évben komoly terveket és feladatokat tűzött ki célul, amelyek hozzájárulnak az ország fejlődéséhez. A kirgiz elnök újévi beszédéből az is kiderült, hogy ezek a tervek legfőképp Kirgizisztán energiabiztonságával és az ország vízkérdéseivel kapcsolatos fejlesztések lesznek. Zsaparov elmondta, hogy a közép-ázsiai ország ivóvízzel és az öntözővízzel kapcsolatos kérdései egyre sürgetőbb feladatok. Ezért 2024-ben az ország öntözőszerkezetének javítására és a falvak ivóvízellátó rendszerének kiépítésére fognak koncentrálni. Ezen kívül Biskek nagyobb erőfeszítéseket kíván tenni Kirgizisztán vízerőműveinek kapacitásnövelésére, korszerűsítésére, új termelőkapacitások kiépítésére és az alternatív energiaforrások fejlesztésére. Ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy 2024-ben folytatják Kambar-Ata-1 vízerőmű projekt építését, amelynek köszönhetően a jövőben Kirgizisztán gazdasági előnyei a CASA-1000 nemzetközi projekt keretében növekedni fognak. Kirgizisztán gazdasági fejlődése mellett újévi köszöntője során Zsaparov elnök ígéretet tett arra is, hogy 2024. október 1-től emelkedik a nyugdíj, erősödik az oktatás és az egészségügy fejlesztése területén végzett munka, valamint több buszt vásárolnak a Biskekben tapasztalható közlekedési probléma megoldására.

Türkmenisztán

Türkmenisztán elnökének, Szerdar Berdimuhamedovnak az újévi, a türkmén néphez intézett beszéde a közép-ázsiai ország életében betöltött fontos szerepet hangsúlyozta. A türkmén államfő a 2023 utolsó napján tartott beszédében kiemelte, hogy 2023 meghatározó év volt a független, semleges Türkmenisztán legújabb kori történelmében, amely a nagyszabású reformokkal, valamint az ország történetének első „okos városának”, Arkadagnak megnyitásával kivételesnek bizonyult. Berdimuhamedov kiemelte azt is, hogy 2023 folyamán Türkmenisztánban országszerte nagyszámú modern lakóépület, iskola és óvoda, egészségügyi és sportlétesítmény, valamint kulturális intézmények épültek fel. Beszéde során a türkmén elnök a lakosság jólétének és szociális körülményeinek további javítása érdekében kijelentette, hogy 2024 január 1-jétől a türkmén kormány 10%-kal megemeli a béreket, a nyugdíjakat, az állami juttatásokat, valamint a hallgatók és gyakornokok ösztöndíját is.

Tádzsikisztán

Emomali Rahmon, Tádzsikisztán elnöke újévi üdvözletében az ország minden lakosának egészséget és boldogságot, kegyelmet és áldást kívánt, kiemelve, hogy 2023 egy emlékezetes és történelmi volt az ország számára, majd röviden összefoglalta az elköszönő év sikereit és eredményeit. Rahmon elmondta, hogy Tádzsikisztán villamosenergia-termelése rekordszintet ért el, ahogy az országban zajló építkezési munkálatok is. Újévi beszéde során a tádzsik elnök megjegyezte, hogy 2024-ben a kormány különös figyelmet fog fordítani az oktatással, az egészségüggyel, a nemek közötti egyenlőség politikájával és a társadalom sérülékeny rétegeinek támogatásával kapcsolatos társadalmi problémák megoldására.

Kelet-Ázsia

Japán

Fumio Kishida, japán miniszterelnök újévi köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy 2024-et olyan évvé kívánja tenni, amelyben „felfrissült lélekkel nézünk szembe az előttünk álló számos kihívással, és erőteljesen ösztönözzük Japán fejlődését számos területen, mind hazai, mind nemzetközi szinten”. Továbbá szeretné elérni, hogy Japán 2024-ben teljesen meg tudjon szabadulni a deflációs gondolkodásmódtól és a költségcsökkentéssel való zsugorodás irányultságától, amely a japán gazdaságot hátráltatja. De mindenekelőtt a japán emberek mindennapi életét kívánja megóvni a további áremelkedéstől és az árak emelkedését meghaladó béremelést is ígért. Kishida úgy véli, hogy 2024 a diplomácia területén feszültségekkel teli év lesz. Japánnak résen kell lennie az Ukrajna elleni agresszió, az izraeli és palesztinai helyzet, valamint a nemzetközi helyzet egyéb vonatkozásai fényében. Felhívta a figyelmet, hogy ez egy olyan év is lesz, amelyben fontos nemzeti választások lesznek, beleértve az amerikai elnökválasztást, valamint több ázsiai és európai választást. Ennek fényében pedig a japán miniszterelnök eltökélt szándéka, hogy idén is aktívan részt vegyen a diplomáciai csúcstalálkozókon. Illetve leszögezte, hogy teljes mértékben megvédik a japán nép biztonságát, valamint az ország területét, felségvizeit és légterét. Úgy véli, hogy Japán ebben a pillanatban a nagy változások korszaka felé tart. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy visszatekintve a történelemre, a hatalmas változások idején, legyen szó a Meidzsi-restaurációról, a háború utáni újjáépítésről vagy a gyors gazdasági növekedés időszakáról, Japán meg tudta ragadni ezeket a változásokat és előnyére tudta fordítani azokat.

Kína

Xi Jinping, kínai elnök újévi köszöntőjében elmondta, hogy 2023-ban is határozottan és kitartóan haladt előre Kína és a kínai nép, sok jelentős eredményt elérve. 2023-ra a kemény munka és a kitartás éveként lehet majd emlékezni. Zökkenőmentes átmenetet sikerült elérni a COVID-19 elleni válaszlépések terén és a kínai gazdaság meg tudta tartani lendületét. 2024-ben pedig Kína határozott léptekkel halad előre. Több éves elkötelezett erőfeszítésnek köszönhetően Kína innováció-vezérelt fejlesztése tele van potenciállal. Az új energetikai járművek, a lítium akkumulátorok és a fotovoltaikus termékek új bizonyítékai Kína gyártási képességeinek. A turisztikai célpontok tele vannak látogatókkal az ünnepek alatt, a filmpiac pedig virágzik. Felhívta a figyelmet, hogy Kínában egyre többen választják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású életmódot. Kína fejlődése során a világot is felkarolta, és felelős országként teljesítette kötelességét. Kína számos nemzetközi eseménynek volt a házigazdája, sok államfő látogatott az országba és Xi Jinping is számos országban járt, és több nemzetközi konferencián is részt vett. 2024-ben lesz a Kínai Népköztársaság megalakulásának 75. évfordulója és Xi Jinping ígéretet tett arra, hogy a kínai vezetéssel rendíthetetlenül előmozdítják a kínai modernizációt, elősegítik a magas színvonalú fejlesztést, és a biztonság megőrzését. Továbbra is a stabilitás fenntartása mellett a haladásra törekednek, megszilárdítják és erősítik a gazdasági fellendülés ütemét, és azon fognak dolgozni, hogy egyenletes és hosszú távú gazdasági fejlődést érjenek el. Arra is ígéretet tett, hogy 2024-ben elmélyítik a reformokat és az átfogó nyitást, tovább erősítik az emberek fejlődésbe vetett bizalmát, elősegítik a gazdaság élénk fejlődését, és megkétszerezik az oktatás fellendítésére, a tudomány és a technológia fejlesztésére, valamint a tehetségek támogatására tett erőfeszítéseket. Xi Jinping úgy fogalmazott, hogy a kínai vezetés céljai egyszerre inspirálóak és egyszerűek, hiszen végső soron arról van szó, hogy jobb életet kívánnak biztosítani az embereknek.

Ez is érdekelheti:  Újabb durva húzással állna bosszút Brüsszel a békemisszió miatt

Észak-Korea

Kim Dzsong-un, észak-koreai vezető az évet lezáró pártgyűlésen meglehetősen kemény hangot ütött meg az elkövetkező évet illetően. Terve szerint Észak-Korea három új katonai felderítő műholdat fog fellőni 2024-ben, hogy „előmozdítsa az űrtudomány és az űrtechnológia fejlődését” az országban. Az észak-koreai vezető a Korea-közi politika „alapvető változását” is szorgalmazta, és kijelentette, hogy az egyesülés immár lehetetlen Dél-Korea Phenjannal szembeni álláspontja miatt. Kim Dzsong-un beszédében üzent is Dél-Koreának és az Egyesült Államoknak: továbbra is elítéli mindkét ország „ellenséges” katonai tevékenységét, és jelezte, hogy a jövőben már nem érdekli a tárgyalások újraindítása. Az észak-koreai vezető arra utasította hadseregét, hogy „semmisítse meg” Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, amennyiben azok katonai konfrontációt kezdeményeznek. A gazdasággal kapcsolatban az észak-koreai vezető azt állította, hogy az ország bruttó hazai terméke (GDP) 40%-kal nőtt 2020-ról 2023-ra.

Dél-Korea

Yoon Suk-yeol újévi köszöntőjében kifejezte azirányú reményét, hogy 2024 jobb lesz, mint az előző év, hiszen a 2023-as évet rendkívül nehéznek minősítette. 2023-ban a dél-koreai gazdaság nehézségekkel szembesült mind belföldön, mind pedig külföldön és a geopolitikai feszültségek is tovább nőttek. Az ebből eredő magas kamatok, az infláció, a gázárak pedig hátráltatták a gazdasági fellendülést, és súlyosan érintették a dél-koreaiak mindennapi életét. A dél-koreai elnök 2024-et jelentős évnek és fordulópontnak nevezte az ország szempontjából, gazdasági fellendülést és az életszínvonal növekedését ígérte. Úgy véli, hogy várhatóan a globális kereskedelem élénkülésével az export élénkíteni fogja a fellendülést és segít az árak stabilizálásában is. Az elnök felhívta a figyelmet a strukturális reformok szükségességére is, hogy ellensúlyozni tudják az alacsony születési rátát, amiben Dél-Korea a világelső, hiszen az ország csak így tudja folytatni a gazdasági növekedést. A strukturális reformok három fő területének az oktatást, a munkaerőt és a nyugdíjrendszert jelölte meg. Yoon köszöntőjében elmondta, hogy elnöksége óta szorosabbá váltak az Egyesült Államokkal való kapcsolatok, melyet a külpolitikájának középpontjába helyezett. Sőt javította a kapcsolatokat Japánnal is, melynek köszönthetően a háromoldalú együttműködés is soha nem látott szintre tudott erősödni és ahogy fogalmazott: élen járunk a béke és a jólét előmozdításában az indo-csendes-óceáni térségben. Yoon kijelentette az észak-koreai nukleáris fenyegetésre válaszul, hogy megerősíti hadseregének megelőző csapását, rakétavédelmét és megtorló képességeit. 2024 év első felére befejezésre kerülhet a továbbfejlesztett dél-koreai-amerikai kiterjesztett elrettentő rendszer, hogy védelmet jelentsenek az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetésekkel szemben. Továbbra is támogatni kívánja a védelmi ipart, mint nemzeti stratégiai iparágat, és diverzifikálni az exportcélokat és termékeket. 2027-re Dél-Koreát a világ négy legnagyobb védelmi exportőre közé szeretné juttatni Yook Suk-yeol.

 

A gyorselemzést készítette: Klemensits Péter, Seremet Sándor, Szakáli Máté, Tárik Meszár,   Veres Szabolcs, Zoltai Alexandra

 

eurasiacenter.hu

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük