KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna meg akarja fojtani Magyarországot, felrobbantaná a Török Áramlatot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Stephen Bryen: Egy sikeres robbantási akció Magyarországon kormányválság okozta felforduláshoz vezethetett volna

Kijev arra készül, hogy felrobbantja a Török Áramlat gázvezetéket, amely Ukrajnát elkerülve Oroszországból szállít gázt Magyarországra. Ez már a harmadik ukrán kísérlet lenne, az előző kettőt az orosz hatóságok és a haditengerészet meghiúsította. A Török Áramlat az éves magyar gázszükségletnek az 50–60 százalékát adja. Ukrajna ezen kívül nem akarja meghosszabbítani az orosz-ukrán gáztranzít szerződést, ezen a vezetéken hazánk évi egymillió köbméter gázt vásárol Moszkvától.

A képen: A világ legnagyobb csőfektető hajója, a Pioneering Spirit áthalad a Boszporuszon, a Török Áramlat földgázvezeték mélytengeri szakaszának építésére, 2018. június 20-án / Fotó: SALIH ZEKI FAZLIOGLU / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Nem először és valószínűleg nem is utoljára fúj riadót az orosz diplomácia a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezeték ügyében.  Legutóbb a bangladesi fővárosban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszélt arról, hogy fel akarják robbantani a két gázvezetéket, amely Oroszországból, a Fekete-tenger felszíne alatt, Törökország érintésével, Európába szállítja az energiahordozót. Ha a merénylet sikerülne, Európa egész délkeleti térségének, köztük hazánknak is, komoly problémákkal kellene szembenéznie. A Török Áramlaton az éves magyar gázfogyasztás 50–60 százaléka érkezik Magyarországra. Hazánk éves gázfogyasztása pedig körülbelül 12 milliárd köbméter.

A félelem nem alaptalan, az elővigyázatosság több szempontból is indokolt. Itt van példaként az Északi Áramlat felrobbantása. Ez elég volt ahhoz, Európa legnagyobb gazdaságát leválasszák az ásványi kincsekben gazdag világ legnagyobb országától. Az Egyesült Államok rémálma mindig az volt, hogy a német technikai tudás egyesül az orosz nyersanyagbázissal.

Térségünket az Északi Áramlat felrobbantásának következményei nem érintették. Jórészt azért, mert az előrelátás okán megépült az Ukrajnát elkerülő Török Áramlat. Eddig már két ukrán kísérlet volt a vezeték felrobbantására. Idén május végén komoly ukrán dróntámadás történt Fekete-tengeren az Ivan Khurs orosz hadihajó ellen, azzal a céllal, hogy „megtisztítsák a terepet” a Török Áramlat felrobbantása előtt. Az orosz hadihajó ugyanis éppen a gázvezeték védelmében tartózkodott Törökország kizárólagos gazdasági felségvizein. Az orosz hadihajó a támadást visszaverte.

Ez volt a második eset, hogy a vezeték ellen az ukránok támadást készítettek elő. Az első még 2022 őszén történt, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megakadályozta egy ukrán ügynök tervezett robbantásos merényletét, melyet orosz területen akart elkövetni a Török Áramlat ellen. Az ügynököt akkor fogták el, amikor egy rejtekhelyről származó két, nagy erejű, házi készítésű robbanószerkezetet vett elő. A gyanúsított eszközein megtalálták azt a kommunikációt, amelyet az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik tagjával folytatott.

Alig hihető, hogy véletlen egybeesés lenne, hogy e robbantási kísérlet előtt egy nappal Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bejelentette: Magyarország megállapodott az orosz Gazprommal a hazánkba irányuló gázszállítások átirányításáról, az addig használt Ukrajnán áthaladó csővezetékről, a Török Áramlatra.

Az idén májusi eseményeket Stephen Bryen a Yorktown Institute kutatója az Asia Times hasábjain így értékelte: Egy sikeres robbantási akció Magyarországon kormányválság okozta felforduláshoz vezethetett volna. Magyarországot Orbán Viktor alatt Washington oroszbarátnak tartja”.

Ha a komoly tapasztalatokkal rendelkező szakember, aki két alkalommal érdemelte ki az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának legmagasabb polgári kitüntetését, a Distinguished Service Medalt, (Kiváló Szolgálatért Érdemrend) okfejtése igaz, vagyis az ukránok a Török Áramlat felrobbantására készülnek, csak azért, hogy a magyar kormányt megbuktassák, akkor a helyzet minden nap egyre több veszélyt hordoz Magyarország számára. Már a Török Áramlat kiesése is komoly energiaellátási gondokat okozna.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy jövő év végén lejár az orosz-ukrán gáztranzit megállapodás, újrakötésére nincs semmi remény. Ukrajnán keresztül évente egy milliárd köbméter gáz érkezik hazánkba. German Galuscsenko szerint a háborús szembenállás miatt lehetetlen a szerződés újrakötése. Az ukrán energiaügyi miniszter nem hagyott kétséget a felől, hogy Magyarországra, Ausztriába és Szlovákiába az eddig szállított gáz tranzitdíjáról is hajlandóak lemondani.

Európába most már csak két vezetéken érkezik gáz Oroszországból, miután az Északi Áramlatot felrobbantották. Az egyik Ukrajnán keresztül, a másik a Törökországot érintve. A képlet nagyon egyszerű: ha a Török Áramlatot felrobbantják és az ukránok nem kötnek az oroszokkal új tranzitszerződést, akkor Európába, és így hazánkba sem jut orosz gázhoz.

Éppen ezért a Török Áramlat stratégiailag rendkívül fontos Magyarország számára. Viszont, bízni lehet a törökökben, hiszen nekik is fontos, hogy megőrizzék az európai gázelosztás csomópontjaként betöltött szerepüket.  Arról már nem is beszélve, hogy a törökök is vásárolnak orosz gázt, amire nagy szükségük van, mert az ország sűrűn lakott nyugati részét látja el belőle. Éppen ezért sok mindent megtesznek, hogy a vezeték ne sérüljön meg.

Lavrov nem tette volna meg fent említett nyilatkozatát, ha az oroszok kezében nem lennének ismét konkrét bizonyítékok arra, hogy Ukrajna ismét a Török Áramlat felrobbantásán mesterkedik. Az orosz diplomácia vezetője arra is kitért, hogy fokozni fogják a két áramlat tengeri nyomvonalának ellenőrzését. Ez mindenképpen nagyon megnehezíti az esetleges robbantási kísérleteket. Ha követjük Stephen Bryen gondolatmenetét, akkor a Török Áramlat és a Kék Áramlat ukránok általi felrobbantási kísérlete kifejezetten politikai indíttatású lenne, mint ahogy a Kijev által történő gáztranzit leállítása is az. Nagyon nehéz lenne nem összefüggést találni mindezek, és a magyar kormány megbuktatásának szándéka között.

G. Fehér Péter – Magyar Hírlap

Kiemelt kép: Szent István Légiója Közösség

Kapcsolódó:

Északi Áramlat: Magyarország nem hagyná a „mismásolást”, ha délen is robbantás történne

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: