KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna az EU tagállamaiból kényszerült energiaimportra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajnának a hétvégén Romániából és Szlovákiából kellett energiát importálnia, hogy fedezze fogyasztási szükségleteit saját energiatermelő kapacitásának hiánya miatt – közölte vasárnap az Ukrenergo állami tulajdonú nemzeti villamosenergia-vállalat.

Az országos villamosenergia-hálózat múlt szombaton „vészhelyzeti segítséget” kapott Románia energiarendszeréből – közölte a vállalat, hozzátéve, hogy ez „nem kereskedelmi import” volt.

A „helyzet gyors megoldására” az ukrajnai erőművek „elégtelen összkapacitása” miatt volt szükség – derült ki az Ukrenergo Facebookon közzétett közleményéből.

Vasárnap Ukrajna egész nap energiát importált Szlovákiából

– közölte a vállalat, hozzátéve azonban, hogy ennek mennyisége „jelentéktelen” volt.

Az energiaszolgáltató arra szólította fel az embereket, hogy takarékosan bánjanak az energiával, különösen az esti órákban, arra való hivatkozásul, hogy helyre kell állítani az országos áramellátó rendszert.

„Az ország valamennyi hőerőműve és vízerőműve különböző mértékű károkat szenvedett” az Oroszországgal folytatott konfliktus során – közölte a társaság hozzátéve, hogy az országos energiatermelő rendszer a rendszeres karbantartás helyett „jelentős javításokat” igényel ezen a nyáron.

A vállalat külön közleményben jelezte, hogy a teljes ukrajnai áramtermelő kapacitás 2023 májusára 23 gigawattal csökkent 2021 azonos időszakához képest. Indokként az Ukrenergo egyrészt az energiatermelési infrastruktúrában keletkezett károkat, másrészt azt hozta fel, hogy egyes korábbi ukrajnai régiók orosz ellenőrzés alá kerültek.

A Statista nevű német statisztikai adatbázis szerint Ukrajna teljes energiatermelési kapacitása 2021-ben 58,2 gigawatt volt. Az Ukrenergo által a hétvégén ismertetett adatok szerint a kapacitás 2023 májusára mintegy 40 százalékkal csökkent.

Az ország áramtermelő kapacitását nagy csapás érte, amikor Európa legnagyobb atomerőművét – a Zaporozsjei Atomerőművet -, amely az Ukrajnában termelt energia mintegy ötödét állította elő, 2022 februárjában orosz erők foglalták el. A Zaporozsjei régió, ahol az erőmű található, még ugyanebben az évben népszavazáson döntött az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

Moszkva és Kijev többször is megvádolta egymást az erőmű ágyúzásával, amióta az orosz ellenőrzés alá került. Múlt héten Kijev elzárta az erőművet a külső energiaellátástól. Az erőmű működésének fenntartására dízelüzemű tartalékgenerátorokat kapcsoltak be.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: