Ujhelyi uniós pénzből gyártott fake news videót a magyar szocialistáknak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselőjének egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa készítette a magyar egészségügyről álhíreket és rágalmakat terjesztő baloldali kamuvideót. A szocialisták újabb csúfos lebukásán túl az ügy a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is felveti.

A Magyarországnak járó európai uniós források szabályos felhasználásáért nap mint nap aggódó szocialista európai parlamenti képviselő láthatóan nagyvonalúan bánik a saját képviselői irodájának működésére fordítható pénzekkel. Az elmúlt napokban nyilvánosságra került információk szerint Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő egyik Brüsszelben dolgozó munkatársa volt annak, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) által megrendelt és közzétett álmentős baloldali kamuvideónak a készítője, amelyben egy magát mentőápolónak kiadó nő számtalan, hazugnak és rágalmazónak bizonyult állítást fogalmaz meg a magyar egészségügyben a koronavírus járvány idején tapasztalt viszonyokról.

Miután kiderült, hogy a nő semmilyen egészségügyi nyilvántartásban nem szerepel, a Magyar Szocialista Párt törölte a videót a közösségi média felületeiről, azonban nem vállalt felelősséget az országos botrányért. Később Ujhelyi munkatársa a Facebook-oldalán maga volt kénytelen elismerni, hogy részt vett a baloldali kamuvideó elkészítésében.

Az Európai Parlament szabályzata szerint, a képviselők által alkalmazott és a Parlament által fizetett munkatársak tevékenysége kizárólag a képviselő európai parlamenti munkájával összefüggő feladatokra terjedhet ki. Ujhelyi István munkatársa nem a képviselő, hanem annak pártja számára végzett munkát, ami súlyos szabálytalanságnak és tiltott pártfinanszírozásnak minősül.

Emlékezetes, hogy az MSZP 2013-ban már érintett volt egy videóhamisítási botrányban, amelyben fizetett szereplők hazugságokkal és álhírekkel akarták lejáratni egy időközi választás kampányában a kormánypártot. A botrány kirobbanása után mind az MSZP kommunikációs igazgatója, mind az álvideót publikáló ellenzéki portál, hvg.hu főszerkesztője kénytelen volt lemondani a tisztségéről.

Példátlan botrány, hogy egy politikai párt a koronavírus járvány idején ahelyett, hogy aktívan fellépne a járvánnyal kapcsolatos fake news híresztelésekkel szemben, maga gyártat és tesz közzé a hivatalos közösségi média csatornáin keresztül az egészségügy helyzetével kapcsolatos álhíreket és rágalmakat tartalmazó baloldali kamuvideót. A Fidesz-KDNP Európai Parlamenti Képviselőcsoportja a súlyos botrány kivizsgálása érdekében az Európai Parlament etikai kérdésekben illetékes Elnökségéhez, illetve az uniós források felhasználásával megvalósult tiltott pártfinanszírozás gyanújának ügyében az Európai Csaláselleni Hivatalhoz (OLAF) fordul.

Fidesz EPP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük