Újabb román provokáció az úzvölgyi temetőben (vidóval 📺)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

 

Vandál románok betörték a székelykaput, meggyalázták a magyar sírokat és felszenteltették egy ortodox pappal azt a kőkeresztet, aminek semmi keresnivalója Úzvölgyben. Mindez történt 2019 júniusában. És hogy mi a helyzet most?

Nos, a sírkert körüli háború folytatódik, a szélsőséges román nacionalisták tovább szítják a magyarellenességet Úzvölgyben. Ezt bizonyítja az is, hogy október 25-én többszáz szélsőséges román, a járványügyi korlátozásokat teljesen figyelmen kívül hagyva, ugyanitt „ünnepelte” a román hadsereg napját.

Tegyük hozzá a tényeket felelevenítve, hogy az úzvölgyi temetőhöz történelmileg a románoknak semmi közük nincs, ugyanakkor megszentségtelenítve a háborús hősök emlékét, egy esztendővel ezelőtt olyan kőkereszteket állítottak a katonai temetőben, melyek az állítólagos román hősöket magasztalják. Csakhogy ebben a temetőben román katonák nem lettek temetve. A történelemhamisítás persze – mint azt jól tudjuk – nem áll távol a románoktól.

A tavalyi úzvölgyi konfliktus képei:

Mint ismeretes, Dormánfalva önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő sírkertben, amelyet korábban Csíkszentmárton község gondozott, a magyar közösség pedig magyar katonatemetőként tart számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, és vett részt a román parcella és emlékmű felszentelésén, miközben a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni az agressziót – írja a Magyar Nemzet.

A köztéri megemlékezések szervezését korlátok közé szorító járványügyi intézkedések miatt az 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-i emléknapján idén számos magyar rendezvényt halasztottak el. A román hadsereg napján – amelyet az utolsó erdélyi település román katonaság általi, 1944. október 25-i elfoglalásának évfordulóján tartanak – azonban idén is megemlékezést tartottak az úzvölgyi katonatemetőben, nem törődve a járványügyi előírásokkal. Az eseményt a korábbiakhoz hasonlóan a Nép Útja (Calea Neamului) elnevezésű egyesület szervezte, amelynek elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu előzetesen a közösségi oldalán tömeges részvételre buzdított. Felhívása célba is ért, több százan érkeztek a helyszínre, amelyet rengeteg csendőr és rendőr biztosított, még rohammentőket is kirendeltek. Tîrnoveanu szerint ezeken a megemlékezéseken ezentúl még nagyobb számban kell jelen lenni, tudatosítani kell mindenkiben, hogy Hargita megye is román föld.

https://www.facebook.com/100050506223354/videos/189332446093628/

Tîrnoveanu szerint az RMDSZ a tavaly felállított ortodox emlékművet és kereszteket el akarja távolítani. Az egyesület elnöke valótlan állításokkal hergeli a szélsőséges románokat az őshonos magyar kisebbség ellen, hiszen arra kérte a környékbeli román falvak lakóit, hogy bármi gyanús mozgást észlelnek, azonnal jelezzék, és „tízezer román lesz itt”.

Magyar Nemzet nyománNemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük