BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újabb román provokáció az úzvölgyi temetőben (vidóval 📺)

 

Vandál románok betörték a székelykaput, meggyalázták a magyar sírokat és felszenteltették egy ortodox pappal azt a kőkeresztet, aminek semmi keresnivalója Úzvölgyben. Mindez történt 2019 júniusában. És hogy mi a helyzet most?

Nos, a sírkert körüli háború folytatódik, a szélsőséges román nacionalisták tovább szítják a magyarellenességet Úzvölgyben. Ezt bizonyítja az is, hogy október 25-én többszáz szélsőséges román, a járványügyi korlátozásokat teljesen figyelmen kívül hagyva, ugyanitt „ünnepelte” a román hadsereg napját.

Tegyük hozzá a tényeket felelevenítve, hogy az úzvölgyi temetőhöz történelmileg a románoknak semmi közük nincs, ugyanakkor megszentségtelenítve a háborús hősök emlékét, egy esztendővel ezelőtt olyan kőkereszteket állítottak a katonai temetőben, melyek az állítólagos román hősöket magasztalják. Csakhogy ebben a temetőben román katonák nem lettek temetve. A történelemhamisítás persze – mint azt jól tudjuk – nem áll távol a románoktól.

A tavalyi úzvölgyi konfliktus képei:

Mint ismeretes, Dormánfalva önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő sírkertben, amelyet korábban Csíkszentmárton község gondozott, a magyar közösség pedig magyar katonatemetőként tart számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, és vett részt a román parcella és emlékmű felszentelésén, miközben a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni az agressziót – írja a Magyar Nemzet.

A köztéri megemlékezések szervezését korlátok közé szorító járványügyi intézkedések miatt az 1956-os forradalom és szabadságharc október 23-i emléknapján idén számos magyar rendezvényt halasztottak el. A román hadsereg napján – amelyet az utolsó erdélyi település román katonaság általi, 1944. október 25-i elfoglalásának évfordulóján tartanak – azonban idén is megemlékezést tartottak az úzvölgyi katonatemetőben, nem törődve a járványügyi előírásokkal. Az eseményt a korábbiakhoz hasonlóan a Nép Útja (Calea Neamului) elnevezésű egyesület szervezte, amelynek elnöke, Mihai Sorin Tîrnoveanu előzetesen a közösségi oldalán tömeges részvételre buzdított. Felhívása célba is ért, több százan érkeztek a helyszínre, amelyet rengeteg csendőr és rendőr biztosított, még rohammentőket is kirendeltek. Tîrnoveanu szerint ezeken a megemlékezéseken ezentúl még nagyobb számban kell jelen lenni, tudatosítani kell mindenkiben, hogy Hargita megye is román föld.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor Washingtonban: Magyarország továbbra sem vesz részt a NATO ukrajnai missziójában

https://www.facebook.com/100050506223354/videos/189332446093628/

Tîrnoveanu szerint az RMDSZ a tavaly felállított ortodox emlékművet és kereszteket el akarja távolítani. Az egyesület elnöke valótlan állításokkal hergeli a szélsőséges románokat az őshonos magyar kisebbség ellen, hiszen arra kérte a környékbeli román falvak lakóit, hogy bármi gyanús mozgást észlelnek, azonnal jelezzék, és „tízezer román lesz itt”.

Magyar Nemzet nyomán

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük