KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újabb csúcson a gázár! – Közel 1200 dollárba kerül 1000 köbméter gáz a “fejlett nyugaton” Magyarországot ez a veszély nem fenyegeti!

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Újabb történelmi csúcsra emelkedett a földgáz tőzsdei ára pénteken Európában

Január óta ötszörösére nőttek a földgázárak a legnagyobb európai gáztőzsdén, a holland TTF-n (Title Transfer Facility), ezen belül is szeptemberben drasztikus volt az emelkedés, gyakorlatilag megduplázódott az ár. A földgáz árának emelkedése felfelé hajtja az elektromos energia árát a fűtési szezon közeledtével, miközben Európában a gáztározók töltöttségének szintje az átlagosnál is alacsonyabb.
A Világgazdaság című magyarországi napilap cikke szerint a holland TTF novemberi határidős jegyzésében a földgáz ezer köbméterenként 1197 dollárba, azaz megawattóraként 100 euróba került eddigi napi maximumán. Szeptemberben a legközelebbi határidős jegyzésekben még 759 dollár volt az átlagár. Miközben sem vezetéken keresztül, sem cseppfolyósított formában nem érkezik elengedő földgáz, Európa kénytelen árversenybe bocsátkozni az elsőrangú ázsiai piacokkal a cseppfolyósított gázért.

Az S&P Global Platts amerikai pénzügyi szolgáltató vállalat által szolgáltatott adatok szerint Ázsiában a cseppfolyósított földgáz japán és koreai referenciaértéke (JKM) csütörtök este további 39 dollárral 1100 dollárra nőtt ezer köbméterenként. Az európai kereskedés pénteki nyitásakor ez automatikusan újabb történelmi csúcsokra tolta fel a gázárakat.
Miután későn léptek, több uniós országban is elszállt a gázár, nyár elején pedig kivártak tárolóik feltöltésével, abban bízva, hogy az árak csökkenni fognak – olvasható a lap cikkében. Magyarország például még időben lépett, így biztonsággal vághat neki a télnek, és a rezsiszámla növekedésének veszélye sem áll fenn.
Tájékoztatásul:
1 dollár jelenleg 308 forint, ez azt jelenti, hogy 1 köbméter gáz 370 forintba kerül a világpiacon, és ez csak a beszerzési ár! A fogyasztók még többet fizetnek! A mi gázszámlánkon 1 köbméter gáz ára 122 forint, és ez a végfelhasználói ár, ebben benne van minden (adó, rendszerüzemeltetési díj, alapdíj, stb.)

Putyin Brüsszelnek: liberalizálták az energiapiacot, most egyék meg, amit főztek!…

 

Számok – a baloldali álhírek ellenszere

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: