KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Új mérföldkőhöz érkezett az amerikai államadósság

Washington összesített adósságállománya most először érte el a 34 billió dollárt, ami több mint 6 billió dollárral több, mint Joe Biden elnök hivatalba lépésekor volt

Az USA államadóssága nem túl hízelgő mérföldkövet lépett át: a történelem során először lépte át a 34 billió dollárt, ami több mint kétszerese a világ következő legnagyobb hitelfelvevőjének, Kínának.

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden hozta nyilvánosságra az új adósságállományról szóló közleményt, amely szerint az közel 1,5 milliárd dollárral haladta meg a 34 billió dolláros küszöböt december 29-én, a 2023-as év utolsó munkanapján. A tartozás összege az előző naphoz képest 90 milliárd dollárral nőtt.

Washington államadóssága most körülbelül 102 000 dollárt tesz ki minden egyes amerikai férfi, nő és gyermek után, vagyis háztartásonként közel 260 000 dollárt. Az USA teljes szövetségi adóssága nagyjából Kína, Németország, Japán, India és az Egyesült Királyság gazdaságának felel meg együttvéve – mutatott rá a Peter G. Peterson Alapítvány, egy pártoktól független New York-i költségvetési politikai csoport.

„Új évet kezdünk, de államadósságunk továbbra is ugyanazon a káros és fenntarthatatlan úton halad”

fogalmazott Michael Peterson, az alapítvány vezérigazgatója.

Hozzátette:

„Az évről évre újabb és újabb trilliónyi adósságnak villogó figyelmeztető jelnek kellene lennie minden olyan döntéshozó számára, akit érdekel országunk jövője”.

Összehasonlításképpen: Kína tavaly mintegy 14 billió dollár államadóssággal rendelkezett az IMF becslése szerint. Az USA államadóssága nagyjából megegyezik a világ következő öt legnagyobb hitelfelvevője – Kína, Japán, az Egyesült Királyság, Franciaország és Olaszország – együttes összegével. A GDP százalékában kifejezve az USA adóssága több mint 123%, szemben a kínai 83%-kal. A GDP-hez viszonyított legnagyobb adósságteher Japánt terheli, ami 255 százalék.

Joe Biden elnök három évvel ezelőtti hivatalba lépése óta 6,25 billió dollárral, azaz 23%-kal nőtt az amerikai kormányzat tartozása a hitelezők felé. Hogy ezt perspektívába helyezzük, a nemzet alapításától számítva körülbelül 225 év kellett ahhoz, hogy az államadósság megközelítse a 6 billió dollárt. Az adósság növekedése az elmúlt két évtizedben rohamosan felgyorsult. Több mint 9 billió dollárral ugrott meg Barack Obama nyolcéves elnöksége alatt, majd 7,8 billió dollárral nőtt Donald Trump négyéves hivatali ideje alatt.

Az USA 500 milliárd dollárral növelte adósságát egy hónap alatt

Az amerikai adósság kamatköltségei a kormányzat legutóbbi pénzügyi évében 659 milliárd dollárra emelkedtek, ami körülbelül kétszerese Oroszország teljes szövetségi költségvetésének. A kamatfizetések – becslések szerint – idén 750 milliárd dollárra rúgnak, ami naponta több mint 2 milliárd dollárt jelent.

Ez is érdekelheti:  Orosz hírszerzés: Washington hatalomváltásra készül Georgiában

Biden többször is hamisan állította, hogy csökkentette az USA adósságát. Az éves költségvetési hiány – az a mérték, amellyel a kormányzati kiadások meghaladják a bevételeket – 1,7 billió dollárral csökkent az első két hivatali éve alatt, ami a Covid-19 ösztönző kiadások hiányát tükrözi, de az előrejelzések szerint idén megugrik. Az USA 20 éve nem költött kevesebbet, mint amennyi a kormányzati bevétele.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Joe Biden / © Michael Ciaglo / Getty Images

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Új mérföldkőhöz érkezett az amerikai államadósság

  1. Pedig mennyit raboltak az EU tagországoktól ,mégis a béka segge alatt vannak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük