KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Donald Tusk folytatja a brutális leszámolást Lengyelországban

Lábbal tiport minden alkotmányos szabályt a baloldali kormány Lengyelországban a köztévé elleni támadása során. A Donald Tusk vezette kabinet nemcsak a médiában, hanem a bíróságokon is eltávolítja azokat, akik nem szolgálják ki őket. az ő kottájukból játszanak. A jogállam lengyelországi felszámolása ellen Brüsszelnek persze egyetlen szava sincs, mert Tusk feltétel nélkül hajtja végre az brüsszeli utasításokat, olvasható az origo.hu-n megjelent cikkben.

December 13-án alakult meg Donald Tusk vezetésével az új lengyel kormány. A szejm, azaz a Lengyel Köztársaság parlamentjének alsóháza határozataival a demokratikus jogállamiság alapjait ásta alá, törvénytelen intézkedésekbe kezdett, amelyek célja egyfajta „átmeneti időszak” rendjének megteremtése volt. Az „átmeneti időszak” kifejezést a szejm 2023. december 19-i, a jogállamiság, valamint a köztévé és a Lengyel Sajtóügynökség „pártatlanságának és integritásának helyreállításáról„ szóló határozatában használták.

Az Ordo Iuris Institute összegzése szerint a bíráknak egy ún. „függetlenségi vizsgálaton” is át kell esniük, ami alááshatja a lengyel elnök általi kinevezésüket, és politikai pártoknak rendelheti őket alá. Jogellenes támadás érte a médiát is, törvénytelenül bocsátották el a Lengyel Televízió (TVP), valamint a Lengyel Rádió és a Lengyel Sajtóügynökség (PAP) igazgatótanácsait és felügyelőbizottságait.

Az Ordo Iuris Institute hozzáteszi, hogy – amikor Bartlomiej Sienkiewicz, a kulturális és nemzeti örökség ügyvezető minisztere (eredeti foglalkozását tekintve állambiztonsági tiszt) elbocsátotta a lengyel közszolgálati televízió és rádió, valamint a lengyel állami hírügynökség vezetőit, és új felügyelőbizottságokat nevezett ki helyettük –,

a törvényi rendelkezések megsértésével cselekedett.

A Tusk-kormány alkotmányellenes és törvénytelen döntései miatt tömegek vonultak utcára. Karácsony előtt a korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatói tüntettek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt.

Tuskék máris cenzúrázzák az állami médiában a jobboldali közleményeket

Később terjedelmes közleményben reagált a lengyel köztelevíziót, a közrádiót és az állami hírügynökséget ért durva és erőszakos támadásra Jaroslaw Kaczynski, a nemrég ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) pártelnöke. Kaczynski élesen bírálta Donald Tusk és baloldali kormánya módszereit, valószínűleg ez az oka annak, hogy Tuskék utasítására a Lengyel Sajtóügynökség (PAP) nem közölte az ellenzéki pártvezér közleményét, cenzúrázva ezzel a jobboldalt.

Ez is érdekelheti:  80 évvel ezelőtt: A nap, amikor hajszálon múlt Adolf Hitler élete

Jaroslaw Kaczynski azt írta, Tusk egyértelműen ideges, és az ezt követő nyilatkozatai bizonyára leleplezik majd valódi szándékait a másként gondolkodókkal szemben.

Amióta Brüsszelből visszatért Lengyelországba, Donald Tusk egyértelműen az éles társadalmi megosztottságra és a társadalmi erők politikai megsemmisítésére játszik, amelyeknek más az elképzelésük az övékhez képest. A fenyegetés és megfélemlítés a Platform politikai környezetének állandó módszere – emlékeztetett Kaczynski.

Hozzátette: bár sokat beszélnek a demokráciáról és a szabadságról, a valóságban brutálisan el akarják nyomni a demokráciát, a szabadságot és a gondolat- és véleménypluralizmust – írta a Magyar Nemzet. Példaként említette a média teljesen törvénytelen, erőszakos átvételét, valamint a parlamenti képviselők, újságírók és az ilyen intézkedéseket megkérdőjelező, tiltakozó polgárok elleni fenyegetéseket.

A szélsőbaloldal elfoglalta a lengyel köztévét

Mindezzel kapcsolatban a közép-európai országokkal foglalkozó Remix portál azt írta, hogy a lengyel köztévé esetében elég volt megnézni az egyik esti híradót a múlt héten, hogy rájöjjünk, ki is a valódi vezető. Múlt csütörtökön például a hírszolgálat első főcímében Barłomiej Sienkiewicz kulturális miniszter utolsó lépését dicsérte, amellyel felszámolás alá helyezte a lengyel köztévét. Ezt a döntést csak pozitívan magyarázták. Donald Tusk miniszterelnök többször is szerepelt a műsorban, szemben az ellenzéki vezetőkkel, akik egyszer sem jelentek meg adásban, és Tusk bejelentéseit a kommentátorok narratívája erősen támogatta – írta a portál.

Röviden, a lengyel televízió ma már egy hangon beszél, legyen szó akár a közszolgálati TVP-ről, akár a két nagy magáncsoportról, a TVN-ről és a Polsatról. Ez a baloldali-liberális hang a liberális kormánynak kedvez, és ellenséges a konzervatív ellenzékkel szemben, akárcsak a 2010–2015 közötti években, miután Donald Tusk előző kormánya átvette az irányítást a média felett, és ez a helyzet egészen a Jog és Igazságosság 2016 eleji hatalomátvételéig tartott – emlékeztetett a Remix.

A Nemzeti Médiatanács és a médiavállalatok meglévő igazgatótanácsi tagjai jogellenesnek tartják Sienkiewicz miniszter intézkedését – írta a dorzeczy.pl. Paweł Lisicki, a portál újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új kormány meg sem próbált megegyezni az elnökkel a törvény esetleges módosításáról. Valójában Tusk készíthetett volna törvénytervezetet, és megpróbálhatott volna megegyezni az elnökkel.

Soros módszerei kerültek elő

A Donald Tusk vezette új baloldali lengyel kormány lépése után azonnal politikai háború indult Lengyelországban: Andrzej Duda államfő közölte, hogy nem írja alá a közmédia finanszírozását is tartalmazó új, baloldali többséggel elfogadott határozatot.

Ez is érdekelheti:  A szlovén miniszterek részt vesznek a magyar EU-elnökség által szervezett budapesti találkozókon

Soros felforgató módszereit alkalmazza régiós mintára a Tusk-kabinet

– értékelte a lengyelországi eseményeket a Tűzfalcsoport legfrissebb blogbejegyzésében. A cikkben arról írnak, hogy a Tusk-kormány alkotmánysértő módon mentette fel a köztelevízió vezetőit. Hozzáteszik: súlyosbító körülmény, hogy az önmagában véve is alkotmány- és jogellenes döntést a hatalom a rendőrség igénybevételével, fizikai erőszakkal, illetve az azzal való fenyegetéssel igyekszik kikényszeríteni. Amint azt kezdetben Gyurcsány Ferenc is tette 2006 elején, amely később példátlan terrorrá eszkalálódott – áll a cikkben.

A lengyel folyamatok éles párhuzamot mutatnak a magyar baloldali képviselők közszolgálati médiát befolyásolni törekvő 2018 decemberi akciójával is – emeli ki a szerző, emlékeztetve: akkor baloldali politikusok egy csoportja mentelmi jogával visszaélve, jogellenesen és fizikai erőszakot alkalmazva hatolt be az MTVA székházába, ahol fenyegetőleg fellépve, verbálisan és a személyiségi jogokat semmibe véve félemlítette meg a közmédia munkatársait, valamint akadályozta a közérdekű üzem rendeltetésszerű működését.

Minden jel arra mutat tehát, hogy a baloldal – legyen akár kormányon, akár ellenzékben – az erőszak alkalmazásától sem riad vissza annak érdekében, hogy uralma alá vonja a közszolgálati médiát

– emeli ki a szerző, aki ennek kapcsán arról ír, hogy mindez beleillik Sorosék tervébe, akik régóta meg akarják buktatni a nekik nem tetsző kormányokat.

Brüsszel persze most mélyen hallgat arról, hogyan tiporja el a lengyel baloldal a jogállamiságot, és fel sem merül bármilyen eljárás indítása.

MH

Kiemelt képen: Urula von der Leyen és Donald Tusk / (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Donald Tusk folytatja a brutális leszámolást Lengyelországban

  1. Ennek a GONOSZ FÉREGNEK MINDENT LEHET SŐT MÉG AZ EU TÁMOGATJA IS A SZEMÉSÉGEIT ! FELHÁBORITÓ !!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük