KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Több helyszínen is megzavarták az elnökválasztást Oroszországban (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Alig kezdődött meg Oroszországban a három napos elnökválasztás, mindjárt az első napon egy incidens történt a Moszkva egyik választási kerületének szavazóhelyiségében, ahol egy fiatal nőt letartóztattak, miután megpróbálta tönkretenni a szavazólapokat.

A Baza Telegram-csatorna szerint a nő bement egy szavazóhelyiségbe a főváros Maryino kerületében, és egy doboz zöld fertőtlenítő folyadékot öntött az egyik szavazóurnába, miközben Ukrajna-barát jelszavakat kiabált.

Az incidensről készült videofelvételen az is látható, ahogy a nő telefonon kommunikál valakivel. Szemtanúk állítólag azt mondták a médiának, hogy az elkövetőt valaki “irányította”.

Moszkva városának nyomozóbizottsága azóta bejelentette, hogy a nőt őrizetbe vették, és büntetőeljárást indítottak ellene, amelyben a szavazati jog akadályozásával vádolják, ami alapján háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki rá.

Hasonló incidens – szintén zöld vegyi folyadékkal – történt a Voronyezsi területen található Boriszoglebszk városában is, míg a jelentések szerint Rosztov városában és a Karatszkaj-Csergezsi Köztársaságban is megpróbálták tintával tönkretenni a szavazólapokat.

Az orosz Központi Választási Bizottság (CEC) az incidensek fényében a szavazóurnák biztonságának megerősítését kérte.

“Egyértelmű, hogy ezeknek az embereknek pénzt, jutalomdíjat ígértek” – mondta Nyikolaj Bulaev, a CEC elnökhelyettese, kijelentve, hogy a bűncselekmények elkövetésében férfiak és nők egyaránt részt vettek.

Hozzátette, hogy a szavazóurnák biztonsága érdekében a KEK munkatársai a rendőrséghez és a Nemzeti Gárdához fordulnak, hangsúlyozva, hogy a tönkretett szavazólapokat nem lehet megszámolni, vagyis a jogsértők gyakorlatilag ellopják az orosz emberek szavazatait.

Ella Pamfilova, a CEC szekértője csütörtökön az országos választások előtt kijelentette, hogy a bizottság tisztában van azzal, hogy esetleges “provokációk” célja lehet a folyamat megzavarása, de ígéretet tett arra, hogy ezeknek nem sikerül majd veszélyeztetniük a szavazást.

A szavazni vasárnap estig lehet. A hivatalban lévő Vlagyimir Putyin elnökkel – aki ötödik hivatali ciklusára pályázik – három jelölt száll szembe: Nyikolaj Haritonov a kommunista párttól, Vlagyiszlav Davankov az Új Emberek párttól és Leonyid Szluckij a liberális demokratáktól.

Ez is érdekelheti:  Ukrajna hirtelen kilépett a fekete-tengeri megállapodásból

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: ©  Stanislav Krasilnikov;  RIA Novosti

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük