KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Pressman megfenyegette hazánkat a CEU-n tartott beszédében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök elszigeteli országát a nyugati “demokráciák közösségétől” – állította csütörtökön David Pressman amerikai nagykövet.

A két nemzet közötti kapcsolatok nem függhetnek az “ideiglenes” vezetőktől – érvelt a diplomata (14 éve “ideiglenesen” miniszterelnöke hazánknak Orbán Viktor – szek.), miközben egy listát adott át a Budapestet ért sérelmekről.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó: Folytatta a Magyarország elleni hazugsághadjáratot az amerikai kormány

“Míg az Orbán-kormány talán ki akarja várni az Egyesült Államok kormányát, az Egyesült Államok biztosan nem fogja kivárni az Orbán-kormányt. Amíg Magyarország várakozik, mi cselekedni fogunk”

– figyelmeztetett (fenyegetett – szerk.) Pressman.

A nagykövet arra utalt, hogy Orbán Viktor kifejezte reményét, hogy Donald Trump legyőzi Joe Biden elnököt a közelgő elnökválasztáson.

Pressman beszéde a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) hangzott el, a Magyarország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett rendezvényen. A George Soros (számunkra nem Soros György – szerk.) által az 1990-es évek elején alapított magánintézményt Budapesten keményen kritizálják, amióta Orbán azzal vádolja a magyar származású amerikai milliárdost, hogy NGO-kat használ politikai nyomásgyakorlásra – fogalmazott a Russia Today az eseményről szóló híradásában.

Az a tény, hogy a CEU Bécsbe helyezte át fő kampuszát, és “nyugatabbra költözött, ahogy Magyarország kelet felé nyitott”, jelentős, és “valami nagyszerű dolog feláldozását testesíti meg… beszédtémákért cserébe”

– állította az David Pressman.

Budapest Moszkvához fűződő viszonylag szívélyes viszonyát és azt, hogy nem hajlandó követni az Egyesült Államok példáját az ukrajnai konfliktusban, Pressman fő vitás pontként jelölte meg. Magyarország figyelmen kívül hagyja a NATO többi 31 tagjának “jogos biztonsági aggályait”, és “Oroszország mellé áll” azzal, hogy a tárgyalásos békét szorgalmazza – állította, amit ő Ukrajna “megadására és leigázására” való felhívásnak minősített.

“Ez nem az a megközelítés, amelyet a transzatlanti szövetség képvisel”

– hangsúlyozta Pressman.

Pressman bírálta azokat a magyar politikusokat is, akik a “nacionalista” érzelmeket használják fel a belpolitikai kampányban, és az Egyesült Államokat beavatkozó idegen hatalomnak állítják be. Az ilyen megjegyzéseket Orbán és szövetségesei részéről “vad retorikának” és “veszélyesen zavart Amerika-ellenes üzeneteknek” nevezte.

“Igazából nem kérünk sokat: elég lenne az átláthatóság, a párbeszéd, a pártatlanság és a demokrácia iránti elkötelezettség”

– fogalmazta meg a nagykövet, hogy milyen kurzusjavítást várnak el a fogadó országtól. Washington megköveteli a NATO-tagoktól, hogy “nagy dolgokban” kövessék példáját, és ne ellenkezzenek még akkor sem, ha “a egyéb” más kérdésekben nem is értenek egyet – mondta.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Davis Pressman / Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük