KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ferenc pápát sértegette az EU-s főkomisszár

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az EU egyik leghangosabb háborús hergelője kioktatta a Szentatyát.

Ferenc pápának az ukrajnai konfliktus lezárását célzó béketárgyalások elindításáról szóló megjegyzései nem helyénvalóak és időszerűtlenek – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi vezetője.

A katolikus egyházfő a múlt hétvégén az RSI svájci műsorszolgáltatónak adott interjújában kijelentette, hogy Kijev részéről bátorságról tanúskodna, ha kitűzné a “fehér zászlót” és béketárgyalásokat kezdene Oroszországgal.

“A Őszentsége a pápa belépett egy olyan kertbe, ahová senki sem hívta meg… De Ukrajnát megadásra szólítani több, mint békekívánság”

– mondta a diplomata a spanyol közszolgálati RNE rádiónak adott csütörtöki interjúban.

Borrell a továbbiakban kijelentette, hogy szerinte “nem most van az a megfelelő pillanat, amikor fel kell ajánlani Ukrajnának, hogy adja meg magát. Éppen ellenkezőleg, ez az a pillanat, amikor továbbra is segítenünk kell”.

Az EU vezető diplomatája a legutóbbi olyan hivatalos személy, aki a pápa szavait kommentálta, amelyek felháborodást és elutasítást váltottak ki Kijevben és más háborúpárti vezetők köreiben. Számos európai tisztségviselő kijelentette már, hogy Ferenc pápa megjegyzéseit úgy értelmezték, mint egy felhívást Ukrajnának, az Oroszországgal szembeni megadásra.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi nyilatkozatában – anélkül, hogy Ferenc pápát külön megemlítette volna – kijelentette, hogy a vallási személyiségek, akik Ukrajnán próbálnak segíteni,

“együtt vannak az emberekkel, nem pedig két és fél ezer kilométerről közvetítenek valaki között, aki élni akar, és a másik valaki között, aki el őt el akarja pusztítani”.

Dmitrij Kuleba külügyminiszter eközben a pápa állításaira, miszerint el kell tudni fogadni a vereséget, “bátorságot kell mutatni és tárgyalni”, úgy reagált, hogy az erős ember mindig “a jó oldalán áll”, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna zászlaja az egyetlen, amely mellett az ország “él, meghal és győzni fog”.

“Soha nem fogunk más zászlót kitűzni” – jelentette ki Kuleba.

Ez is érdekelheti:  Civilnek mutatják magukat az ukrán fegyveres erők Harkov közelében

Kijev több külföldi támogatója is elutasította a pápa nyilatkozatát.

Közben a Kreml közölte, hogy osztozik a pápának a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások iránti vágyában, és hogy Moszkva már többször felszólított a tárgyalásokra.

Oroszország még azután is szorgalmazta a tárgyalásokat, hogy azok 2022 tavaszán megszakadtak Moszkva és Kijev között. Oroszország többször is hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott az érdemi béketárgyalásokra, és az ukrán hatóságokat okolta a diplomáciai áttörés elmaradásáért.

Kijev és nyugati támogatói azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy megállapodás csak Ukrajna feltételei szerint jöhet létre, és a Zelenszkij által javasolt úgynevezett békeformulát hirdetik, amely az összes korábbi ukrán terület tárgyalások nélküli visszaadását, az összes orosz csapat feltétel nélküli kivonását, valamint az orosz vezetők nemzetközi bíróság elé állítását követeli.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője Brüsszelben 2020. április 22-én. Olivier Hoslet, Medence Fotó: AP

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük