KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szlovákiában a parlament megbízatási időszakának rövidíthetőségéről döntöttek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás szerdán a szlovák alkotmány azon módosítását, melynek értelmében a jövőben egy parlamenti határozattal lerövidíthetővé válik a törvényhozás megbízatási időszaka – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az alaptörvény módosítása az előrehozott választások kiírását célozza. A parlament megbízatási időszakát lerövidítő határozat jóváhagyásához az alkotmányozó törvények elfogadásához szükséges többségre, vagyis legalább 90 támogató szavazatra lesz szükség a 150 fős pozsonyi törvényhozásban. A határozatnak tartalmaznia kell majd az előrehozott parlamenti választások pontos időpontját is. Az alkotmánymódosításra azzal összefüggésben került sor, hogy decemberben – egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson – megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje, amely azóta ügyvezető kormányként látja el feladatait.

Az alaptörvény módosításáról – a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) kezdeményezésére – a múlt hétvégén népszavazást is tartottak Szlovákiában, ez azonban a választók alacsony részvételi aránya miatt érvénytelen lett. A népszavazásban javasolt alkotmánymódosítás annyiban különbözött volna a most elfogadottól, hogy az a parlament megbízatási időszakát referendummal is lehetővé tette volna. A szerdán jóváhagyott alkotmánymódosítás alapján már csütörtökön a pozsonyi törvényhozás elé kerül annak a parlamenti határozatnak a javaslata, amelynek elfogadásával előrehozott parlamenti választást írnak ki, annak pontos időpontjával együtt. Ez utóbbiról egyelőre nincs végleges megegyezés: a kormánykoalíció pártjainak egy része és a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok a szeptemberi időpontot támogatják, az ellenzék többsége egy tavaszi időpontot szeretne, a kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a Boris Kollár által vezetett Család vagyunk (Sme Rodina) pedig jelezte, hogy egy júniusi és egy szeptemberi időpontot is kész támogatni. A határozat elfogadásáról szóló parlamenti vita csütörtökön kezdődik, a parlament elnökének szerdai tájékoztatása szerint várhatóan a jövő hét kedden voksolnak.

Ez is érdekelheti:  Szétlőtték az oroszok Macron zsoldosait

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük