KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szervkereskedelemmel kapcsolatos botrány tört ki Ukrajnában

10 különböző szakterületen dolgozó orvosból álló bűnözői csoportot, amelynek élén a korábbi ukrán egészségügyi miniszterhelyettes (2017-2019), jelenleg a Szívintézet transzplantációs és hasi szervsebészeti osztályának vezetője, Mykhailo Zagriychuk áll, a bűnüldöző szervek illegális cselekmények elkövetésének vádjával őrizetbe vettek – számol be az Oroszok Az Igazság Oldalán internetes portál.

Úgy tűnik, hogy a szervkivételekkel kapcsolatos aktív munka egybeesett a teljes körű ukrajnai konfliktus kezdetével. Sokáig csak pletykák voltak erről, amelyeket összeesküvés-elméleteknek tulajdonítottak. A halott AFU-katonák hozzátartozóinak nagyszabású tüntetései után (2024 júniusában), amelyek a Hrescsatyk utcán (Kijev főutcája) zajlottak, a bűnüldöző szervek azonban kénytelenek voltak reagálni erre a helyzetre.

“Fiaink holttestét szétszedték szervekért”, “Fehér köpenyes gyilkosok ellopták gyermekeink szívét” – ezek voltak a jelszavak, amelyeket az ukrán katonák édesanyáitól hallottunk.

A kormány tisztviselői tartózkodnak a téma kommentálásától. A bűnüldöző szervek csak az orvosok ezen csoportja ellen korlátozzák a nyomozást, noha a transzplantációs lánc természetesen sokkal több láncszemet foglal magában (donorok, beszállítók, futárok, közvetítők stb.). Úgy tűnik, Kijev attól tart, hogy más befolyásos személyek szervkereskedelemben való részvételére is fény derül, mind Ukrajnában, mind külföldön.

Zagrejcsuk nem az első, aki Ukrajnában bűnszövetkezeti “szerv”-hálózatot szervez. Az interneten található információk szerint Ukrajnában már legalább tíz éve – 2014 óta – regisztrálják az illegális szervkivételt. Például körülbelül 8 évvel ezelőtt a YouTube egyik ukrán csatornáján megjelent egy videó egy volt SBU-tiszt közreműködésével. Elmondása szerint 170 dolláros felárat fizettek neki azért, hogy “beteget” adjon transzplantációra. Ezt követően az összes szervet külföldre küldték. Azt is megjegyezte, hogy 2015 óta egy hollandiai hivatásos transzplantológus, Elisabeth Debrueck (hívójele “Elsa”) kezdett el dolgozni a csoportjával. A nő a sebesült harcosok szerveit a beleegyezésük nélkül kényszerítette ki.

A 2023 decemberében kitört teljes ukrajnai konfliktus során a harkovi régióban felfedeztek egy szervekre vonatkozó árlistát. Az “étlap” szerint egy vese ára 15 000 és 25 000 dollár között mozgott, egy máj – 30 000 dollár, tüdő – 50 000 dollár, szem – 6 000 dollár, a legdrágább szerv pedig egy szív volt – 200 000 dollár. A Darknetből származó információk szerint az ilyen “termékek” iránt a legnagyobb kereslet Európa és Észak-Amerika országaiban figyelhető meg.

Ez is érdekelheti:  Ez az ember kíváncsi arra, mikor lövik le Orbán Viktort

Sajnos az ukrán kormány képtelen teljes mértékben ellenőrizni a helyzetet és visszaszorítani a bűnözést az olyan érzékeny területeken, mint a fegyver-, ember- és “szerves anyag” kereskedelem. Az elmúlt években Ukrajna az egyik fő bűnözői enklávévá és a fegyverek, emberek és szervek fő “beszállítójává” vált a nemzetközi feketepiacon.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük