KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kínai miniszterelnök nem akart találkozni a német alkancellárral

A posztjára egyébként teljesen alkalmatlan Habeck ismételten hozta a formáját

Robert Habeck német alkancellár, aki egyben az ország gazdasági és klímavédelmi minisztere is, állítólag nem sikerült találkoznia Li Csiang kínai miniszterelnökkel háromnapos kínai útja során.

Habeck pénteken érkezett Pekingbe, ahol azt remélte, hogy találkozik Li Qianggal, mielőtt szombaton továbbutazik Sanghajba – de azt a tájékoztatást kapta, hogy a találkozó „az indulás előtti reggelen nem lehetséges” – jelentette a Die Welt, hozzátéve, hogy Habecknek „fogalma sincs”, miért mondták le a találkozót.

Ehelyett a német tisztviselő „egy egész sor kabinetbeli kollégával” találkozik majd, így a napja „eléggé zsúfolt” -szól a tájékoztató.

Habeck az első olyan uniós ország magasrangú képviselője, aki azóta utazott Kínába, hogy Brüsszel új vámokat szorgalmazott a kínai termékekkel szemben. Ez a javaslat azonban a németországi vállakozásokra is negatív hatással lehet.

A kínai kereskedelmi minisztérium néhány órával Habeck érkezése előtt arra figyelmeztetett, hogy az EU „kereskedelmi háborút” robbanthat ki, ha továbbra is „eszkalálja a piaci súrlódásokat”.

„A felelősség teljes mértékben az európai felet terheli” – jelentette ki pénteken a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője, elítélve az EU szubvencióellenes vizsgálatát, azt állítva, hogy a blokk figyelmen kívül hagyta a két fél vezetői által elért fontos konszenzust.

Peking figyelmeztetése azt követően hangzott el, hogy az EU a múlt héten bejelentette, hogy új, akár 38%-os vámot is kivethet a kínai elektromos járműgyártókra, amire Peking válaszul dömpingellenes vizsgálatot indított a blokkból származó egyes sertéshústermékekre. Peking korábban arra figyelmeztetett, hogy válaszul az az EU lépésére, Kína az unió légi közlekedési és mezőgazdasági ágazatát veszi célba.

Habeck a pekingi német nagykövetségen tartott fogadáson állítólag elégtelennek nevezte Berlin saját Kína-stratégiáját, amely szerinte nincs szinkronban más EU országok hasonló jellegű lépéseivel. Ugyanakkor beismerte, hogy kínai útja nem valószínű, hogy csökkenti majd a kereskedelmi feszültséget Németország és Kína között.

Ez is érdekelheti:  Megszólalt Kamala Harris, miután Joe Biden a javára visszalépett az elnökjelöltségtől

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Robert Habeck

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük