A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Stoffán György: A buszban maradt kislány… ki a felelős a gyermek haláláért?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A tragikus hír, miszerint az óvodásokat – gyermekfelügyelet nélkül! – szállító buszban maradt kislány meghalt, felborzolta a közösségi oldalak olvasóinak és hozzászólóinak érzelmeit. Ennek megfelelően ismét átalakult a társadalom Facebookon élő népe. Ki-ki jogász lett, mások orvosnak képzelik magukat, megint mások kivégzőosztaggá fejlődtek… mindenki, mindenhez is ért, hozzászól, ítélkezik.

Legtöbben a busz sofőrét okolják a kislány haláláért, noha ez nem egészen egyértelmű, illetve nem gondolnám, hogy jogos vád. A tragikus végeredményt természetesen emberi mulasztás okozta, de felteszem a kérdést: – a busz sofőrének kötelessége-e a gyermekfelügyelet? Nem!

Ki hibázott, ki a bűnös?

Mindenképpen az óvoda üzemeltetője, és az óvodai személyzet okolható a haláleset miatt. Legalább egy óvónőnek kötelessége kellett volna, hogy legyen fellépni a buszra és megnézni, nem aludt-e el egy gyermek a buszon, nem maradt-e fenn táska, uzsonna vagy egyéb, hiszen óvodáskorú gyermekekről van szó. A felnőtt társadalomban a munkahelyre való bejutás közben, vagy a munkából hazafelé történt baleset is munkahelyi balesetnek számít. És nem a villamosvezetőt, a masinisztát vagy a buszsofőrt veszik kelő, büntetik meg… hanem a munkaadó felelősségét vizsgálják. Ha ötéves kortól – igen helytelenül, de – kötelező az óvoda, úgy minden tekintetben az óvoda, a fenntartó és maga az állam felelős minden gyermek épségéért, erre vonatkozó törvény meghozatalával és betartásával. A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény azonban nem említ kötelezettséget, kiskorúak kíséretének tekintetében, tehát maga a törvényalkotó is bűnös a mostani tragédiát illetően!

Miért nem volt kísérő a buszon?

Mi történne, ha egy ilyen buszon, amelyen apró gyermekek utaznak, az egyik félrenyel, leesik az ülésről stb… Látja-e a sofőr, tud-e időben segíteni?  Nem! Tehát, az intézmény üzemeltetőjének a kötelessége lett volna – mint ahogyan ez másutt természetes –, hogy kísérőt alkalmaz a kiskorú gyermekek mellé. Lehetőleg képzett óvoda-pedagógust vagy legalább pedagógiai asszisztenst. A MÁV, a Volánbusz és a légitársaságok szabályzatában mindenütt megtaláljuk a kiskorúak kísérő nélküli utazásának tiltását, illetve azt, hogy az utaztató cég nem vállal felelősséget a kísérő nélkül utazó kiskorúakért.

Nem kívánok tehát sem felmenteni, sem elítélni senkit, hiszen nem vagyok szakértő, szakhatóság, nyomozóhatóság. Azonban, súlyos bűnnek tartom, hogy jó hazai szokás szerint azt teszi felelőssé a nagyérdemű, akinek a legkevesebb felelőssége van ebben a tragikus, és a jövőre és a törvényalkotásra nézve is intő eseménynek. A felelőst tehát a vonatkozó törvény hiányosságában, valamint az intézményt fenntartó szerv és az óvoda vezetői között kellene keresni… a buszsofőr hisztérikus és ostoba sárba taposása helyett. (Persze, tudjuk hogy ez a legkönnyebb a magyar hagyományőrző népszokások szerint: Egyvalakit, lehetőleg a legkisebbet, a védekezni képtelent felelőssé tenni, „megsemmisíteni” az igazi bűnösök helyett!)

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: