KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Russia Today: Politikai foglyok Ukrajnában -10 év börtön a közösségi oldalakon történt csevegésért

A kijevi hatóságok az elmúlt évben több mint ezer ukrán állampolgárt vettek őrizetbe és tartóztattak le Oroszországgal való kapcsolat, az orosz hadsereg támogatása és segítése gyanújával. Erről Ivan Melnikov, az Emberi Jogok Nemzetközi Bizottsága oroszországi részlegének alelnöke beszélt az RT-nek.

Az őrizetbe vett személyeket hazaárulás, kémkedés és „Oroszország dicsőítése” vádjával vették őrizetbe. A vádak többek között az SBU szerint gyanús levelezésből és olyan videók közzétételéből fakadnak, amelyek ukrán katonai eszközök elhelyezkedését mutatják a városokban. Ugyanakkor Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman közölte, hogy több mint 400 felhívás érkezett az Ukrajnában üldözött oroszoktól és ukránoktól, akik Oroszországba akartak jönni. Az ombudsmanhoz további mintegy 200 ember fordult azzal, hogy el akarja hagyni Ukrajnát, mert nem osztja a kijevi hatóságok politikáját.

Tizenéves politikai fogoly

Az oroszbarát politikai foglyok között vannak nagyon fiatalok, köztük kiskorúak is. Számos esetben nagyon kétes bizonyítékok vannak a bűnösségükre – jegyzi meg Ivan Melnikov. Vagyis az ukrán nyomozás vádjai alapján oroszbarátok.

Május 19-én egy ukrajnai bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélt egy 17 éves artyomovszki tinédzsert, Vlagyimir Markint. Az esetről Ivan Melnikov számolt be az RT-nek.

Az ukrán ügyészség szerint Markint azzal vádolták, hogy júniusban és augusztusban „oroszbarát nézeteket hangoztatott és együttműködött” az orosz hadsereggel. Az iskolás fiú állítólag messengeren keresztül adatokat továbbított az orosz különleges szolgálatoknak az AFU egységeinek helyéről és mozgásáról a Bakhmutszkij körzetben. A tinédzser ellen az ukrán büntetőtörvénykönyv 111-1. cikkelye (segítségnyújtás az ukrán fegyveres erők elleni harci műveletekben) alapján emeltek vádat.

  • Markin, aki akkor 16 éves volt, körülbelül kilenc hónapot töltött őrizetben a dnyipropetrovszki fogdában, mielőtt elítélték. Az ukrán bíróság kész volt 149 ezer hrivnya (kb. 320 ezer rubel) óvadék ellenében szabadon engedni az iskolás fiút, de a családnak nem volt ennyi pénze, így a fiú előzetesben maradt.

Ivan Melnikov, aki személyesen ismerhette meg a büntetőügy anyagát, megállapítja, hogy az ukrán nyomozás nem talált arra vonatkozóan egyértelmű bizonyítékot, hogy a tinédzser az orosz különleges szolgálatoknak dolgozott volna.

„A nyomozás bizonyítékként néhány, a közösségi oldalakon folytatott levelezést hoz fel, amelyeknek semmi közük az oroszbarát tevékenységhez. Két ember akkor ír egymásnak sms-t, amikor a városukban ellenségeskedések zajlanak; az egyik azt írja: „Él és virul, de egy csomó katona megy el éppen a háza előtt. És ez felderítő tevékenységként van inkriminálva!”

– mondta az emberi jogi aktivista.

Ez is érdekelheti:  Sokasodnak a kétes figurák, gyanús alakok Magyar Péter körül

Hozzátette azt is, hogy a 16 éves iskolás fiút őrizetbe vétele és kihallgatása során lelki és fizikai erőszaknak vetették alá.

„Elfogadhatatlan, durva körülmények között tartották fogva a dnyipropetrovszki fogdában. Információink szerint Volodimir Markint arra kényszerítették, hogy kínzásokkal, hogy gyanúba keverje magát és másokat, azonban ő ezt nem tette. Vologyát a lehető leghamarabb ki kell onnan hozni, hogy ne kerüljön büntetőtelepre”

– mondta Melnikov.

Elmondása szerint az ukrán fél a tárgyalások során azt mondta, hogy kész a tinédzsert fogolyként kicserélni.

Családok túszul ejtése

Az RT szerint két újabb fiatal artyomovszki lakost tartanak fogva ukrán előzetesben, akiket az SBU azzal a gyanúval vett őrizetbe, hogy az orosz különleges szolgálatoknak dolgoznak.

Egyiküket, a 18 éves Olekszandr Kulakovot ugyanazon cikkely alapján vádolják, mint Markint. A vádak alapját szintén a fiatalnak a közösségi médiában folytatott levelezései képezik. Június 10-én lesz 19 éves, és születésnapját egy elkülönített cellában fogja tölteni.

Tavaly júniusban az SBU emberei Artemivszkben őrizetbe vették a 18 éves Anasztaszija Gluscsenkót. Az SBU az ukrán büntetőtörvénykönyv 111. cikkelye („hazaárulás”) alapján vádolja a lányt azt állítva, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgozott. Gluscsenkót akár 15 év börtönbüntetésre vagy életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik teljes vagyonelkobzással.

  • Több artemivszki fiatal letartóztatásával kapcsolatban a média arról számolt be, hogy a városban állítólag egy földalatti oroszbarát ifjúsági sejt, egy mai „Ifjú Gárda” működik. Az RT forrásai azonban cáfolják ezt az információt: Vlagyimir Markin, Alekszandr Kulakov és Anasztaszija Gluscsenko nem is ismerték egymást, ráadásul Artemivszk különböző kerületeiben éltek.

Nemcsak maguk a fiatalokat, de családjaikat is túszként tartja fogva az SBU ezekkel a vádakkal, ugyanis mindannyian az Ukrajna által ellenőrzött területen tartózkodnak, és mivel féltik a gyermekeiket, nem hagyják el az országot.

Ez is érdekelheti:  Elzárták előlünk az olajat, de áramot tőlünk akarnak az ukránok

Az Oroszországgal való kapcsolattartással vádolt ukrán politikai foglyok között vannak a moszkvai patriarchátushoz tartozó egyházi ukrán ortodox egyház (UOC) kanonikus papjai is.

Andrej Pavlenko főpapot, a lizicsanszki (LNR) Szent Tihvin-székesegyház rektorát például az ukrán előzetes letartóztatási intézmény börtöneiben tartották fogva, és miután kiszabadult és visszatért Oroszországba, elmondta, hogy vele együtt más klerikusokat is fogva tartanak a ugyanott.

Pavlenkót tavaly áprilisban vették őrizetbe, és azzal vádolták, hogy állítólag tájékoztatta az orosz hadsereget az ukrán egységek számáról, elhelyezkedéséről és fegyverzetéről. A papról szóló információkat a Peacemaker nevű ukrán honlapon tették közzé, amely az ukrán hatóságok szerinti árulók adatait közli.

  • Pavlenko több hónapot töltött egy dnyipropetrovszki fogolytáborban, ahol elmondása szerint megkínozták és megverték. A lelkész elmondta, hogy a fogvatartási központban külön „politikai” emelet van az Oroszországgal való kapcsolattartással megvádoltak számára.

Pavlenko a dnyepropetrovszki előzetes letartóztatási központban találkozott Vlagyimir Markinnal és meg is keresztelte a fiút.

A nyomozók arra kényszerítették Pavlenkót, hogy beismerje, együttműködött az orosz hírszerző ügynökségekkel. Az ukrán bíróság tizenkét év börtönbüntetésre ítélte. Később sikerült a lelkészt Oroszországba hozni. Most ismét az egyház szolgálatában áll, és parlamenti képviselőknél, valamint emberi jogi aktivistáknál kampányol az ukrajnai politikai foglyok érdekében.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt kép: illusztráció / Gettyimages © Caspar Benson

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Russia Today: Politikai foglyok Ukrajnában -10 év börtön a közösségi oldalakon történt csevegésért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük