KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Romániában kisebbségbe kerültek azok, akik támogatnák országuk egyesülését Moldovával

Romániában az utóbbi évtizedekben először kisebbségbe kerültek azok, akik támogatnák országuk egyesülését a szomszédos Moldovával, ahol szintén a román a hivatalos nyelv – derült ki egy friss felmérésből, amelyet csütörtökön ismertetett a Digi24.ro hírportál.

Az Avangarde közvéleménykutató intézet április folyamán, telefonos módszerrel rögzített adatsora szerint a megkérdezettek mindössze 33 százaléka véli úgy, hogy a két román nyelvű országnak „valamikor” egyesülnie kéne, míg 54 százalékuk szerint nem.

A korábbi közvélemény-kutatások rendre unionista többséget mutattak ki Romániában, Moldovában viszont mindig kisebbségben voltak az egyesülés hívei. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet által 2020 júniusában készített felmérés még azt állapította meg, hogy a romániai felnőtt lakosság 73,7 százaléka ért egyet Románia és a Moldova egyesülésével, ami öt százalékpontos növekedést jelentett a 2019-ben mért 68 százalékhoz képest.

A mostani Avangarde-felmérés szerint a megkérdezettek 50 százaléka „nemmel”, 31 százaléka pedig „igennel” voksolna, ha a holnap népszavazást rendeznének az egyesülésről.

A válaszadók 31 százaléka támogatná, 40 százaléka viszont ellenezné Moldova gyorsított felvételét a NATO-ba, míg egy az európai uniós tagság tekintetében fordított az arány: 41 százalékuk támogatná, 30 százalékuk ellenezné, hogy Moldova „sürgősen” az EU tagjává váljon.

Arra a kérdésre, hogy egy Moldova elleni esetleges orosz támadás esetén Romániának csapatokkal kellene-e segítenie a Moldovai Köztársaságot, a megkérdezettek 56 százaléka „nemmel”, 29 százaléka „igennel” válaszolt. Ami a hadifelszerelést illeti, a válaszadók 48 százaléka támogatná, 35 százaléka ellenezné, hogy Bukarest katonai eszközöket küldjön Chisinaunak.

Maia Sandu moldovai államfőről a megkérdezettek 38 százalékának jó, 36 százalékának semleges, 19 százalékának rossz véleménye van.

 

Kiemelt képen: Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke / Fotó: Profimedia

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük