KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Romániában 13,8 százalékra gyorsult az infláció áprilisban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Romániában 13,8 százalékra gyorsult az éves inflációs ráta áprilisban a márciusi 10,2 százalékról – közölte a román országos statisztikai intézet szerdán.

A vizsgált időszakban a nem élelmiszerek drágultak leginkább, 16,35 százalékkal kerültek többe, mint tavaly áprilisban. Az élelmiszerek ára átlagosan 13,54 százalékkal nőtt, míg a szolgáltatások fogyasztói árindexe 7,11 százalék volt.

Márciushoz képest a fogyasztói árak 3,74 százalékkal emelkedtek. A nem élelmiszerek 5,45 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek 2,56 százalékkal, míg a szolgáltatások 0,94 százalékkal drágultak egy hónap alatt.

Tavaly év végéhez képest a fogyasztói árak 7,88 százalékkal emelkedtek áprilisban. A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa keddi monetáris politikai ülésén 75 bázisponttal, 3,75 százalékra emelte a román alapkamatot. Legutóbb április elején növelték 50 bázisponttal 3 százalékra, azelőtt február elején volt egy szintén 50 bázispontos emelés, 2,5 százalékról 3 százalékra. A jegybank legújabb becslése szerint az infláció csak 2023 második felében fog ismét egyszámjegyűre mérséklődni. A legfrissebb részletes inflációs jelentést várhatóan csütörtökön ismertetik.

 

Kapcsolódó:

Történelmi csúcsot ért el az éves infláció Németországban

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: