KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Robert F. Kennedy Jr. megkegyelmez Assange-nak, ha megválasztják

Ifjabb Robert F. Kennedy, a néhai Robert F. Kennedy amerikai szenátor fia és a meggyilkolt John F. Kennedy amerikai elnök unokaöccse áprilisban jelentette be jelöltségét az amerikai elnökválasztáson. Most azt jelentette be, hogy megválasztása esetén kegyelmet ad Julian Assange-nak.

Robert F. Kennedy Jr. amerikai elnökjelölt megígérte, hogy megkegyelmez a „bátor igazmondóknak”, köztük a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak. Assange-t jelenleg egy brit szigorítottan őrzött börtönben tartják fogva, és küzd kiadatása ellen az Egyesült Államoknak.

Az Egyesült Államok „aktívan üldözi az újságírókat és azok informátorait” ahelyett, hogy kiállna a véleménynyilvánítás szabadsága mellett – tweetelte kedden Kennedy demokrata párti jelölt. „Ez nem a Szovjetunió. Az az Amerika, amelyet szeretek, nem börtönöz be disszidenseket”.

Az ausztrál származású Assange-ra életfogytiglani börtönbüntetés vár az amerikai katonai informátor, Chelsea Manning leleplezésében játszott szerepe miatt. Assange-ot 2019-ben tartóztatták le az Egyesült Királyságban, miután Ecuador visszavonta politikai menedékjogát, és engedélyezte a rendőrségnek, hogy bemenjen a londoni nagykövetségre, ahonnan elhurcolták.

Assange-ot ezután a Belmarsh börtönbe vitték, egy olyan létesítménybe, ahol rendszerint Nagy-Britannia legveszélyesebb bűnözőit helyezik el.

Kennedy, aki a Demokrata Párt jelöltségére pályázik a 2024-es elnökválasztáson, azt mondta, hogy Assange-nak és Manningnek is kegyelmet adna. Manning hét évet töltött amerikai őrizetben, miután 2010-ben titkos anyagok tömkelegét szivárogtatta ki a WikiLeaksnek. Büntetését azonban 2017-ben Barack Obama akkori elnök enyhítette.

Kennedy egyébként hasonlóan nyilatkozott Edward Snowdennel kapcsolatban is.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Gettyimages © Scott Eisen

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük