KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Pozsony: Terrortámadássá minősítették át a Robert Fico elleni merényletet

Terrortámadássá minősítette a szlovák főügyész a Robert Fico miniszterelnök ellen májusban elkövetett merényletet.

A hatóságok újra terrortámadásként vizsgálják a lőtt sebekből lábadozó Robert Fico miniszterelnök ellen májusban elkövetett merényletet. Eddig előre kitervelt gyilkossági kísérletként kezelték az esetet, azonban a szlovák főügyész úgy döntött, hogy megváltoztatja a cselekmény jogi minősítését. Maroš Žilinka főügyész egyébként nem sokkal a Fico elleni támadás után már felvetette ennek lehetőségét.

„A Szlovák Köztársaság miniszterelnöke elleni gyilkos támadás esetében a büntetendő cselekmény jogi minősítése a terrorista támadás különösen súlyos bűncselekményére változott”

– mondta Žilinka.

A miniszterelnök merénylője ellen a terrortámadásra vonatkozó szigorúbb rendelkezés alapján indult új eljárás, amely esetében a büntető törvénykönyv életfogytiglani börtönbüntetést ír elő, amennyiben a vádlottat bűnösnek találják. Előre kitervelt emberölés kísérlete miatt a gyilkosságot elkövetőt 25 év börtön vagy életfogytiglani szabadságvesztés fenyegeti.

Sem Žilinka, sem az ügyészség nem kommentálta bővebben a Fico elleni támadás jogi minősítésének változását. A terrortámadás bűncselekményének minősül Szlovákiában többek között az a személy élete és egészsége elleni támadás, amelynek célja az alkotmányos rend vagy az államvédelem megkárosítása, az állam alapvető politikai, gazdasági vagy társadalmi struktúrájának megzavarása vagy megsemmisítése, illetve a kormány kényszerítése valaminek a megtételére vagy mellőzésére.

Ficóra a 71 éves Juraj Cintula író és aktivista lőtt rá, akit a bíróság nem sokkal a bűncselekmény után előzetes letartóztatásba helyezett. A nyugdíjas közvetlen közelről támadt az elnökre, miután Fico május közepén, a Nyitrabányára kihelyezett kormányülés után, az őt üdvözlő emberek felé lépett. A bírósági dokumentum szerint a fegyveres azzal indokolta tettét, hogy nem ért egyet a jelenlegi kormány politikájával, de nem akarta megölni a politikust.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Kiemelt kép: A biztonsági emberek leteperik a merénylőt / Fotó: hlavnespravy.sk

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük