KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Breaking: Merényletet követtek el Robert Fico szlovák kormányfő ellen (videó)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt szerdán. A politikusra több lövést adtak le, amikor egy kormányülés után kiment az őt üdvözlők közé.

A lövöldözés akkor történt, amikor Fico kilépett az épületből és kezet fogott az őt köszöntőkkel. Négy lövés dördült el – jelentette a szlovák TA3 híradó, az egyik a miniszterelnököt találta el.

Fico összeesett, és biztonsági emberei egy autóhoz vitték – közölte a csatorna. Egy közeli kórházba szállították, állapota egyelőre tisztázatlan.

A szlovák belügyminisztérium megerősítette, hogy Fico volt a támadás célpontja.

A gyanúsítottat a rendőrök lefogták és letartóztatták – jelentette a Dennik N szlovák lap. A videofelvételeken állítólag az látható, amint a rendőrök a lövöldözés után a földre teperik a támadót.

A TA3 szlovák televízió által közreadott felvétel:

A biztonsági emberek leteperik a merénylőt / Fotó: hlavnespravy.sk

Közvetlenül a lövöldözés pillanatai után / Fotó: hlavnespravy.sk

Zuzana Caputova köztársasági elnök elítélte a Fico elleni „brutális és vakmerő” támadást, és „sok erőt kívánt a miniszterelnöknek ebben a kritikus pillanatban”.

Fico 2023 októberében lépett hivatalba, miután 2006 és 2010, illetve 2012 és 2018 között két alkalommal is miniszterelnök volt. Fico azonnal leállította az előző kormány Ukrajnának nyújtott katonai segélyezési politikáját, és tárgyalásos rendezést sürgetett Moszkva és Kijev között. A konfliktussal kapcsolatos semleges álláspontja miatt összeütközésbe került Brüsszellel és olyan nyugatbarát szlovákiai személyiségekkel, mint éppen Caputova.

Frissítések:

A miniszterelnökre 4 lövést adtak le, ezek közül az egyik a gyomrát, a másik a karját érte, az állapota súlyos, közölte a TA3 szlovák televízió. Ficot a besztercebányai kórházba szállították.

Információk szerint egy 71 éves, bizonyos Juraj Cintula volt az elkövető, aki a Szlovák Írószövetség tagja.

Fotó: TASR/Ján Krošlák

A TA3 szlovák hírtelevízió újabb videót adott közre, amelyből kiderül, nem négy, hanem öt lövés dörrent:

Frissítés2:

A Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök elleni támadás után  a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa rendkívüli intézkedéseket vezetett be. További intézkedésig felfüggesztették a pozsonyi parlament épületének látogatását, és megerősítik a Nemzeti Tanács igazgatása alá tartozó objektumok védelmét. Ezen kívül fokozzák a képviselők biztonságának védelmét is.

Ez is érdekelheti:  Állítólag Várhelyi Olivér "zsarolta meg" a Ficoval történtekkel a grúz miniszterelnököt

A Szlovák Írószövetség elítélte a merényletet elkövető tagjuk tettét és azonnali hatállyal megszüntetik tagságát.

Robert Fico szlovák kormányfő jelenleg a besztercebányai kórházban van, a pillanatnyi állapotáról kapcsolatban hírzárlatot rendeltek el, még az egészségügyi dolgozóktól is elvették a mobiltelefonokat – erről már a dennikn.sk adott hírt a Markíza tájékoztatása szerint. Amit tudni lehet az az, hogy a kormányfő CT vizsgálaton esett át. A Dennik N arról is írt, hogy Robert Fico a kórházba érkezésének pillanatában eszméleténél volt, kommunikált, de állapota rendkívül súlyos.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük