A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Politikai öngyilkosság?”: Izrael elismeri a katonai puccs veszélyét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A hadsereg ellenzi a reformokat, és úgy dönthet, hogy letartóztatja a miniszterelnököt és társait – vetette fel Simon Tzipis a CNN-nek adott interjújában.

Az igazságügyi reform miatti izraeli válság áldozatokhoz vagy Benjamin Netanjahu kormányának bukásához vezethet – mondta Simon Tzipis izraeli politikai elemző az CNN-nek.

Hatalmas tiltakozási hullám söpör végig Izraelen

Yitzhak Herzog izraeli elnök korábban felszólította Netanjahu miniszterelnököt, hogy állítsa le az igazságügyi reformot, ami a hétvégén tömeges tüntetésekhez vezetett, amelyek a tüntetők és a vízágyúkat bevető rendőrök közötti összecsapásokban csúcsosodtak ki.

„A megosztottság óriási, a Likud pártban most már szakadás van. Ez a kormánypárt alkotja a Benjámin Netanjahu vezette koalíciót. Ráadásul három nappal ezelőtt Galant védelmi miniszter és a vezérkari főnök járt Netanjahunál. Azt hiszem, megfenyegették őt, hogy katonai puccs lesz, ha nem állítja le az igazságügyi reformot. Csatlakozott hozzájuk a belföldi kémelhárítás, a Shabak és a külföldi hírszerzés, a Moszad vezetője is. Tegnap Netanjahu lemondásra utasította Galant, ez volt a kiváltó oka a vasárnapi tüntetéseknek, amelyek erőszakba torkolltak a rendőrséggel

– mondta Tzipis.

Két kiutat mutatott a válságból

„A válság megállításához vagy le kell állítani a reformot, ami a kormány bukását és új választások kiírását jelentené, vagy a hadsereg segítségével rendkívüli állapotot kell bevezetni és letartóztatni Netanjahut és társait, akik megpróbálják keresztülvinni a reformot, felfüggeszteni minden törvényhozást és új választásokat kell kiírni. Ben-Gvir és Smotrich miniszterek és koalíciós tagok ma reggel megfenyegették Netanjahut, hogy ha leállítja a reformot, kilépnek a pártból és a koalícióból. Ez a kormány bukását és újabb, választást jelentene. Netanjahu rájött, hogy ha új választásokat írnak ki, már nem lesz miniszterelnök, jobb esetben ellenzékben találja magát. A hírneve súlyosan megcsorbult, és tisztában van azzal, hogy ez „öngyilkosság” lenne”

– magyarázta a politikai elemző.

Tzipisz szerint a helyzet fordulóponthoz közelít, Izraelben még soha nem történt ilyesmi

„Most a tüntetések folytatódnak. Ennek ellenére a kabinet ma este titkos szavazással tovább folytatta a reformot. Igennel szavaztak, annak ellenére, hogy a kabinet fele hiányzott. Ezt a reformot most a parlamentünknek, a Knesszetnek kell ratifikálnia. A történtek ellenére ezek a miniszterek úgy erőltetik a reformot, mint a buldózerek, semmi sem állítja meg őket. Szintén az éjszaka folyamán titkos szavazással döntöttek a vádemelési törvényjavaslatról, hogy azt ne lehessen Netanjahuval szemben érvényesíteni és megbuktatni őt ebből a pozícióból. Közeledünk egy olyan kritikus ponthoz, ahol áldozatokkal járó összecsapások lehetnek. Ma este nagy tüntetés lesz a jobboldali tábor támogatói részéről, a volt védelmi miniszter támogatói pedig Jeruzsálembe mennek, hogy megrendezzék saját tüntetésüket. A vezérkar vezetői ma reggel találkoztak, hogy eldöntsék, hogy a hadsereg részt vesz-e a válságban, vagy a háttérben marad. A helyzet a végletekig kiélezett. Izrael még soha nem volt ilyen mély válságban”

– hangsúlyozta.

Több ezer tüntető törte át a rendőrkordont Netanjahu rezidenciája közelében

A politikai elemző megjegyezte, hogy az egész ország most a miniszterelnök beszédére vár.

„Most mindenki Netanjahu beszédére vár, amelyet délelőtt 10 órára terveztek, de már délután kettőnél járunk. Azért halasztja el a beszédet, mert nagy a megosztottság a koalícióban. Ha bejelenti a reform folytatását, a helyzet még jobban felforrósodik, nagy és komoly összecsapások, erőszak, esetleg áldozatok is lehetnek. Ha azt mondja, hogy leállítja a reformot, az a koalíció felbomlását, a kormány bukását és új választásokat jelent”

– zárta a beszélgetést Tzipisz.

A cikk megjelenésekor az izraeli miniszterelnök hivatalos nyilatkozata még nem történt meg. Az izraeli állami Kan rádió azonban azt állítja, hogy Netanjahu hétfőn közölte a parlamenti koalíció vezetőjével, hogy fel kívánja függeszteni az igazságügyi reformot.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Banjamin Netanjahu RIA Novosti / Jevgenyij Bijatov

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: