A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Több ezer tüntető törte át a rendőrkordont Netanjahu rezidenciája közelében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Jeruzsálemben több ezer tüntető áttörte a rendőrségi kordont Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök rezidenciája közelében – jelentette a Walla portál.

„Yoav Gallant védelmi miniszter lemondását követően a jogi változtatások ellen tiltakozók ezrei ma este áttörték az utolsó rendőrségi kordont a miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt, a Jeruzsálem felé vezető autópályát lezárták a forgalom elől” – írta a portál.

Médiajelentések szerint a helyi rendőrség vízágyúkkal kezdte visszaszorítani a tüntetőket.

Újabb tömegtüntetés kezdődött vasárnap este Izraelben, miután a miniszterelnök menesztette a védelmi minisztérium vezetőjét, aki előző nap a jogrendszer reformjának leállítására szólított fel.

Galant lett az első kulcsfontosságú miniszter a Netanjahu-kormányban, aki nyilvánosan ellenezte az igazságügyi reformot. Mindkét politikus kijelentése a kormánykoalíción belüli szakadás kezdetének tekinthető, amely a társadalomban erős tiltakozást váltott ki.

© AP Photo / Ohad Zwigenberg Egy tüntető őrizetbe vétele Tel-Avivban. / Archív fotó

Korábban az izraeli igazságügyi reform elleni tiltakozó mozgalom szervezői „a bénultság hetét” hirdették meg, ami nagyszabású gyűléseket jelent országszerte. Ez már a tizenkettedik egymást követő hét, amikor az izraeliek az igazságügyi reform miatt tiltakoznak. Az előző napon Tel-Avivban a tüntetésekhez csatlakozók száma elérte a 200 ezret.

© AP Photo / Oded Balilty Tüntetés az izraeli parlament épülete előtt Jeruzsálemben. /Archív fotó/

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tartalékosainak különböző csoportjai többször is nyílt levelet írtak a kormánynak, amelyben az igazságügyi reform leállítását követelték, és tiltakozásul megtagadták a tartalékos szolgálatot, köztük az elit egységek és a légierő pilótái.
A Netanjahu-kormány által javasolt törvénycsomag jelentősen korlátozná a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét, valamint a hatóságok kezébe adná a bírák kinevezése feletti ellenőrzést. A miniszterelnök ugyanakkor készségét fejezte ki, hogy párbeszédet kezdjen az ellenzékkel a reformról.

RIA Novosztyi
Kiemelt kép: © AP Photo / Oded Balilty
Rendőrség, Izrael. Archív fotó

Kapcsolódó:

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: