KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hatalmas tiltakozási hullám söpör végig Izraelen

Izraeliek százezrei vonultak ki szombaton országszerte az utcára, hogy tiltakozzanak a kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló ellentmondásos törekvése ellen.

A tüntetések szervezői – amelyek többek között Jeruzsálemben, Haifában, Beersebában és Tel-Avivban zajlottak – pénteken „a bénultság hetét” hirdették meg, hogy fellépjenek a szerintük „Izraelt diktatúrává változtató kísérlet ellen”.

A szervezők által közölt adatok szerint összesen 630 ezren vettek részt a megmozdulásokon. Csak Tel-Avivban, amely az aktivisták fő helyszíne volt, mintegy 200 ezer tüntető gyűlt össze – közölte a helyi média.

A tüntetők összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel, amely vízágyúkkal oszlatta fel a Tel-Avivban az Ayalon autópályát elzáró tömeget és 28 embert vett őrizetbe. A tüntetőknek jogi segítséget nyújtó ügyvédek egy csoportja azt állította, hogy összesen 44 aktivistát tartóztattak le.

A tömeges tüntetések idején Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az igazságügyi reform kérdése egyre inkább megosztóvá válik. „A mélyülő megosztottság beszivárog a katonai és védelmi intézményekbe. Ez egyértelmű, közvetlen és valós veszélyt jelent Izrael biztonságára” – jelentette ki, és sürgette a kormányt, hogy folytasson tárgyalásokat az ellenzékkel.

Izraelben hónapok óta tüntetések zajlanak, amelyeket a Netanjahu-kabinet azon tervei váltottak ki, hogy korlátozza a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét a törvényhozó és a végrehajtó hatalommal szemben, miközben a kormánykoalíciónak többséget biztosít a bírákat kinevező bizottságban.

Hétfőn Netanjahu koalíciója azonban visszavonta a javasolt reformot, és csökkentette a kormány képviselőinek számát az igazságügyi bizottságban. Erre Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetést követően került sor, aki „felajánlotta támogatását a demokratikus társadalmak alapelveivel – köztük a fékek és ellensúlyok elvével – összhangban lévő kompromisszum megkötésére irányuló erőfeszítésekhez”.

Ez is érdekelheti:  Joe Biden még távozása előtt nukleáris arzenált vethet be Oroszország ellen

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük