A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hatalmas tiltakozási hullám söpör végig Izraelen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Izraeliek százezrei vonultak ki szombaton országszerte az utcára, hogy tiltakozzanak a kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló ellentmondásos törekvése ellen.

A tüntetések szervezői – amelyek többek között Jeruzsálemben, Haifában, Beersebában és Tel-Avivban zajlottak – pénteken „a bénultság hetét” hirdették meg, hogy fellépjenek a szerintük „Izraelt diktatúrává változtató kísérlet ellen”.

A szervezők által közölt adatok szerint összesen 630 ezren vettek részt a megmozdulásokon. Csak Tel-Avivban, amely az aktivisták fő helyszíne volt, mintegy 200 ezer tüntető gyűlt össze – közölte a helyi média.

A tüntetők összetűzésbe keveredtek a rendőrséggel, amely vízágyúkkal oszlatta fel a Tel-Avivban az Ayalon autópályát elzáró tömeget és 28 embert vett őrizetbe. A tüntetőknek jogi segítséget nyújtó ügyvédek egy csoportja azt állította, hogy összesen 44 aktivistát tartóztattak le.

A tömeges tüntetések idején Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az igazságügyi reform kérdése egyre inkább megosztóvá válik. „A mélyülő megosztottság beszivárog a katonai és védelmi intézményekbe. Ez egyértelmű, közvetlen és valós veszélyt jelent Izrael biztonságára” – jelentette ki, és sürgette a kormányt, hogy folytasson tárgyalásokat az ellenzékkel.

Izraelben hónapok óta tüntetések zajlanak, amelyeket a Netanjahu-kabinet azon tervei váltottak ki, hogy korlátozza a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét a törvényhozó és a végrehajtó hatalommal szemben, miközben a kormánykoalíciónak többséget biztosít a bírákat kinevező bizottságban.

Hétfőn Netanjahu koalíciója azonban visszavonta a javasolt reformot, és csökkentette a kormány képviselőinek számát az igazságügyi bizottságban. Erre Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetést követően került sor, aki „felajánlotta támogatását a demokratikus társadalmak alapelveivel – köztük a fékek és ellensúlyok elvével – összhangban lévő kompromisszum megkötésére irányuló erőfeszítésekhez”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: