VEGYI FEGYVERT VETETTEK BE AZ UKRÁNOK

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: Pár tucat üzletember uralta Ukrajnát, a világ egyik legkorruptabb országát a háború előtt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz támadás azonban az ukrán milliárdosok vagyonát is elapasztotta, derül ki a brüsszeli lap cikkéből.

A Politico arról tudósít, hogy Ukrajna létrejöttét követően mindig is az egyik legkorruptabb országnak számított, csak Oroszországot előzte meg Európában. Hozzátették: az ukrán gazdaságot és politikát pár tucat üzletember uralta, akik a televíziós csatornákat, bányákat, bankokat, üzleteket és gazdaságokat birtokolták többek között. Úgy tűnik, írják, hogy az orosz-ukrán háború megoldást kínál egy 30 éve megoldhatatlan problémára, hiszen gyengíti az ukrán oligarchákat, akik vagyona és politikai befolyása is zuhanásban van.

Viszlát Kijev, helló Cote D’Azur: Ukrajna korrupt elitje így profitál a konfliktusból

Hangsúlyozzák: az ukrán elnöknek már nincs szüksége az oligarchák támogatására, a korrupció visszaszorítása és a jogállamiság megerősítése pedig feltétele az Ukrajnába érkező segélyek nagy részének.

Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov hatalmas árat fizetett Oroszország ukrajnai inváziójáért. Az ukrán Forbes szerint Ahmetov vagyona a januári 14 milliárd dollárról decemberre 4,3 milliárd dollárra zsugorodott, de még mindig ő Ukrajna leggazdagabb embere. Viktor Pincsuk vagyona a Forbes szerint 2,6 milliárd dollárról 2 milliárd dollárra csökkent. A korábbi elnököt, Petro Porosenkót a háború előtt még hazaárulással és terrorizmusra való felbujtással vádolták, aztán az inváziót követően Porosenko tévécsatornái mérsékelték Zelenszkij kritizálását, az oligarcha pedig önkéntes csoportokat szervezett. A Forbes szerint Poroseno vagyona 1,6 milliárd dollárról 700 millió dollárra csökkent, írja a Politico.

Mandiner

Kiemelt képen: Porosenko egykori ukrán elnök

Ukrán válság – Vedomosztyi: A száz leggazdagabb ukrán közül tizenhét parlamenti képviselő

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: